Önmagában ez a videó elég visszataszító ahhoz, hogy ne vedd, de van még bőven hátulütője a terméknek. Az Elf Bar gyártója közben mindent tagad.

2023.08.24. – Visszataszító videót hozott nyilvánosságra a Daily Mail egy olyan üzemről, ahol Elf Barhoz hasonló elektromos cigarettákat gyártanak. A képsorok nem csak azért sokkolóak, mert a dolgozók válogatás nélkül az összes eléjük állított termékbe beleszippantanak, hanem azért is, mert jól látható, hogy ez közvetlenül a csomagolás előtt történik.

Képzeld nyugodtan azt, hogy az egyszer használatos e-cigidet előtted már más is a szájába vette.

A videó alapján feltételezhetjük: az ázsiai munkások számára munkaköri előírás, hogy tesztelniük kell a kész terméket. Ha hibás darabot találnak, kiveszik a csomagból, de ehhez lehet, hogy több százba is beleszippantottak előtte. Kész csoda, ha túlélnek egy munkahetet, bár ez szubjektív vélemény. Az Elf Bar sencseni (Kína) gyártója mindenesetre tagadja, hogy a videó az ő gyárában készült volna. És ezek a cuccok valóban csak hasonlítanak az Elf Bar márkanév alatt piacra kerülő termékek egyik kiszereléséhez. Mondjuk ez még nem mentség mindenre, sőt.

Az úttörő termékhez hasonló e-cigikből mára Dunát lehet rekeszteni. Az itthon „Manórudinak” is becézett eszköz többféle márkanév alatt más-más dohányterméket takar. A hevítés és a porlasztás technikája gyakorlatilag mindben megegyezik (erről bővebben lejjebb), de más-más néven váltak hozzáférhetővé a feketepiacon. Csak néhány, a legismertebbekből:

  • Magic Bar
  • Fume
  • PuffBar
  • Nutristick
  • Beco Bar
  • Geek Bar
  • és persze az Elf Bar.

Így működik és ezért veszélyes az Elf Bar

A hazai rendőrség bűnmegelőzésért felelős munkatársai már évek óta adnak ki közleményeket, amelyekben ennek a termékcsoportnak a veszélyeire figyelmeztetnek. Ezekben az irományokban mindig megosztják: „a pontos összetevők ismeretlenek, ellenőrizetlenek”. A forgalmazásuk hazánkban tilalom alá esik, magyarán az egészségügyi hatóságok már be sem vizsgálják, hogy megfelelnek-e a hazai kritériumoknak.

Tilos, és kész.

Tudni lehet viszont, hogy a termékekben a szívásra nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ennek hatására ízesített nikotinos pára szabadul fel. A veszélye éppen abban áll, hogy nagyon kevés a hiteles információ az élettani hatásairól. Még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező Bar nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a mértéktelen használata nikotin túladagoláshoz és akár azonnali súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Az amerikai gyógyszerfelügyelet éppen két hónapja hívta vissza az Elf Barokat 180 ottani forgalmazó készleteiből, mert a vizsgálatok tüdő- és szívkárosodással hozták őket összefüggésbe. Vannak már arra vonatkozó kutatási eredmények is, hogy a rudak a csomagoláson feltüntetett nikotintartalomnál lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak erősen addiktív idegmérget, például neurotoxint.

Forrás: Wikimedia Commons

Már egy Elf Bar birtoklását is megszívhatod

A megjelenése, technológiája és ára miatt főként fiatalok körében népszerű Elf Bar ellen évek óta háborút folytat itthon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az első ilyen, eldobható vape-ek a Telex tudósítása szerint 2022 februárjában bukkantak fel Magyarországon (igaz, az Elf Bar maga 2018 óta létezik). A NAV és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága egyébként kategorikusan kijelentette, hogy a terméket kapudrogként kezelik. Ha ez nem lenne elég, a környezetszennyező hatása miatt sem fogják soha támogatni a hazai forgalmazását. És hát ja: nem újratölthető, eldobható termék lévén mindegyikkel kidobsz egy súlyosan természetkárosító akkumulátort, illetve több szintén nem lebomló műanyag és fémalkatrészt. Fontos, hogy már a birtoklása is törvénybe ütközik, és bár nem találni érdemi infót, hogy ez esetben mekkora a bünti, biztos, hogy eljárás indul a fogyasztó ellen, ha a hatóság megtalálja nála. Sokkal egyértelműbb viszont, hogy mi jár az értékesítéséért: 5-500 millió forintos bírság. Durva.

Unikornis ízű Elf Bar is van

A szép, színes, mindenízű kínálat, illetve az a tény, hogy dohánytermék-besorolás nélkül szabályozatlanul – de mindenképp’ illegálisan – lehet hozzáférni, gyerekeket is megcéloznak vele a forgalmazók. Van unikornis shake, epres tejturmix, mangó, vattacukor ízű is, hogy még vonzóbb legyen a kicsiknek. Rájuk nézve még veszélyesebb lehet a nikotintartalom, hiszen a normál cigi kb. 17 slukkjához képest a rudacskákba 600-5000 alkalommal bele lehet szívni – akár folyamatosan. Ezek a csodálatos kemikáliák kerülnek ilyenkor a tüdőbe:

  • nikotin,
  • növényi glicerin,
  • polietilén-glikol,
  • aromák
  • és még sok minden más.

A NAV nem véletlenül javasolta és fogadtatta el a termék betiltását, hiszen a gyakorlat meglehetősen hatékony. Emlékezetes az első minta: egy tanulmány szerint az Egyesült Államokban csupán a gyümölcsös és a mentolos ízek tilalma elég volt ahhoz, hogy a vape-ek használata 70 százalékkal visszaszoruljon a fiatalok körében.

Ha Elf Bar terjesztéssel kapcsolatos cselekményt látsz és piszkálja a csőrödet, szólunk, hogy a 1828-as ingyenesen hívható zöld számon bárki szabadon jelezheti a problémát a NAV felé.

A dohányzás amúgy nem csak téged betegíthet meg:

A dohányzás káros a… konzolodra?! Horror képek arról, hogy mit csinál a füst a gépekkel

×