Ki gondolta volna, pedig tényleg: hatalmas a különbség egy dohányzó és egy nem dohányzó gamer konzolja között. Utóbbi, naná, tovább él.

Mindegy, hogy hagyományos, vagy e-cigi, esetleg hevített dohány, egy olyan helyiségben, ahol a tulajdonosok rendszeresen rágyújtanak, a berendezések is megsínylik a káros szenvedélyt, köztük a PC-vel és a játékkonzollal. A legtöbb ember persze tudja, hogy a dohányzás komoly károkat okozhat a tüdőben, viszont arra kevesen gondolnak, hogy mennyire elmocskolódhat a gép is, csupán attól, hogy dohányzó szobában üzemeltetik.

Az után nyomozva, hogy hosszú távon milyen meghibásodásokat okozhat egy konzolban, ha folyamatos füstnek, vagy folyadék- és dohánypárának van kitéve, nyilván a korábbi készülékgenerációt érdemes megnézni, hiszen a PlayStation 5-ök és Xbox Series X/S-ek még nincsenek elég régen a piacon ahhoz, hogy ilyesmi megviselje őket. Nem úgy az a PS4, ami akár tíz évet is tölthetett egy dohányos nappalijában, mielőtt egy karbantartással foglalkozó redditező szétszedte.

A szervíz során fény derült rá, hogy a füst mekkora károkat képes okozni a hardver belsejében.

Bár a PS4 nagyon népszerű játékkonzol (117 millió darabbal máig a legeladottabb öt között van, a PS2, a Nintendo DS, a Nintendo Switch, valamint a Game Boy mögött), sok játékos arról számolt be, hogy minden előnye ellenére az évek során zajossá váltak a hűtő ventilátorok, emiatt a konzol hajlamos a túlmelegedésre. Bár nem mindenki dohányzik, a képek alapján biztos, hogy a hardver meghibásodásának kockázata jóval magasabb azoknál, akik igen.

Forrás: GameRant

Polak5677 a PlayStation subredditen osztott meg néhány fotót egy olyan PlayStation 4-ről, ami egy dohányos tulajdonában van, és hozzá került karbantartásra. A feladata ilyenkor mindig az, hogy precízen szétszedje és megtakarítsa a belsejét, hiszen ezek a levegőt szívó-fújó eszközök rengeteg port nyelnek az évek alatt, ami jelentősen leronthatja a teljesítményüket, illetve korrodálja a belső alkatrészeiket.

Még rosszabb a helyzet, ha „dohányos konzolról” van szó.

A képeken látszik, hogy a ventilátort, a szellőzőnyílásokat, sőt, még a belső alkatrészek egy részét is narancssárgás-barnás por fedi, ami néhol ragacsos masszává áll össze. Ez nem véletlen, sőt, még erősebb bizonyíték arra, hogy dohányzó tulajhoz van szerencsénk. Arra ugyanis tényleg kevés bagós gondol (épp’ ezért bagós még mindig), hogy a dohánytermékek egytől egyig lerakódásokat képeznek a tüdőben, valamint a helyiségben, ahol rendszeresen pöfékelnek. A tüdő egészsége szempontjából teljesen mindegy, hogy cigivel, e-cigivel, vagy hevített dohánnyal mérgezed: minden esetben különböző kemikáliák szabadulnak fel (vagy füst, vagy pára formájában), amelyek egyrészt a légzőszervekben, másrészt a dohányos környezetén is nyomot hagynak.

Forrás: Freepik

A szembesítés amúgy nem nehéz: ha ismersz olyan dohányost, aki rendszeresen bagózik zárt térben, pl. autóban, vagy szobában, mutasd meg neki egy nedves törlőkendővel, hogy a rég nem pucolt, mégis látszólag tiszta ablakon milyen sárgás-barnás trutyi rakódik le.

Sokkolni fogja.

És ugyanez történik a játékkonzolokkal, csakhogy jobban megszenvedik, mint egy ablak, lévén bonyolult elektronikát tartalmaznak, ezért gyorsabban tönkre mennek, mint egy olyan helyiségben, ahol soha, senki nem gyújt rá semmilyen dohánytermékre. A legnagyobb galibát egyébként a temérdek párát termelő e-cigik okozhatják: bár messze nem hagynak annyira erős szagnyomot, mint a hagyományos cigaretták száraz füstje, nedves lerakódásokat képeznek, gyakorlatilag mindenen.

Forrás: Polak5677 – Reddit

Polak5677 a bejegyzésben elárulta: a dohányos konzolt sem bonyolultabb megtakarítani, mint a többit, viszont a rendszer erős cigarettaszagot áraszt, vagyis könnyen levezethető, hogy kevesebb szennyeződéssel is megúszta volna és tovább működne hibátlanul az eszköz, ha nem dohányzó gamerhez kerül. A felhasználók a hozzászólásokban rámutattak, hogy a dohányzás miatt kátrányszerű bevonat keletkezik a falakon és bútorokon. Sajnos ez a fajta szennyeződés mindenen áthatol, ami még tovább károsítja az ember tüdejét, illetve persze az eszközeit. Az, hogy például a munkahelyeken, az intézményekben vagy más nyilvános épületekben tilos rágyújtani, nem csak a nem dohányzó emberek, hanem a berendezések védelmében is történik.

Éppen a káros lerakódások miatt.

A gyakori dohányzás beltérben, PC-k vagy más technológiák közelében káros hatással lehet az alkatrészekre és azok szellőzésére, ami a fenti PS4-hez hasonló konzolok túlmelegedéséhez, ergo lassú halálához vezethet. A dohányzásról nehéz leszokni, de azok a játékosok, akik ezzel a káros szenvedéllyel élnek, talán még hamarabb képesek letenni a bagót, ha látják, hogy nem csak az egészségüket károsítják, hanem a méregdrága, amúgy minden mástól féltve őrzött eszközeiket is. Tanulság (azon kívül, hogy LE KÉNE SZOKNI!): legalább a gépeid közelében ne pöfékelj! Ha eddig így tettél, érdemes beiktatni egy karbantartást, vagyis elvinni a konzolt vagy PC-t egy olyan szervízbe, ahol vállalják az alapos tisztítást is. A hardverek nagyon meg fogják köszönni.

Itt van néhány további praktika is:

Olyan lesz, mint az új! – Így tisztíthatod meg pillanatok alatt a laptopod

 

×