Tíz perces művelet, de sokat javíthat a gépünk állapotán.

Ahogy minden más használati tárgy, úgy bizony a laptopok is tudnak koszolódni rendesen. Főleg akkor, ha a rendeltetésüknek megfelelően nap mint nap magunkkal hordozzuk, akár munkahelyre, akár az iskolába. Akármennyire is vigyázunk rá, a hónapok során felgyülemlett kosz, esetleges ételmaradékok, üdítőcseppek bizony komoly nyomot képesek hagyni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy pár egyszerű lépésen végighaladva ne segíthetnénk a dolgon. Nem is lesz szükségünk túl sok eszközre és időre sem. Körülbelül 10 perces a művelet. Némi alkoholon, mikroszálas törlőkendőn, fülpiszkálón és sűrített levegőn kívül nem is igazán lesz másra szükségünk.

Így tisztíthatod meg pillanatok alatt a laptopod!

Kapcsold ki a gépet és húzd le a töltőről is

Eléggé magáért beszél ez a lépés, ám kihagyhatatlan eleme a procedúrának. Azokban a laptopokban, melyekben könnyen szerelhető akkumulátor van, még akár ki is kaphatjuk a biztonság kedvéért. Ennek köszönhetően garantáltan nem érhet minket meglepetés a tisztítási folyamat közben, ahogy a laptop alkatrészei sem lesznek áram alatt, ha megtörténne a baleset.

Sűrített levegő, óvatosan

A sűrített levegő igazi csodaeszköz, mely nem hiányozhat senki repertoárjából. A segítségével a makacs lyukakban letelepedett porszemeket, nagyobb porcsomókat pillanatok alatt kifújhatjuk a laptopból. Ventilátorok közelében nem árt óvatosan bánni vele, extrém esetekben akár a lapátokat is megrongálhatja a sűrített levegő. A távolságot is érdemes betartani, így nem kell félnünk a kondenzációtól sem. A por nagy része a fenti lépésnek köszönhetően immár a nagyvilágban kering majd. Ennek ellenére nem árt néha szétszedni vagy szétszedetni a gépet belső tisztításra. Sajnos elkerülhetetlen, hogy a porszemek egy részét ne küldjük be izomból a laptop belsőbb részeibe, hiszen a ventilátorrések nagy részben a levegő kifújásáért felelnek.

Egy kis törlés

A következő lépésben a külső burkolatot tisztítjuk meg. Ehhez a legjobb eszköz egy mikroszálas kendő némi alkohollal megspékelve. Természetesen nem a nagypapa pálinkájára gondolunk, speciálisan erre a célra használatos izopropil alkohol lesz a barátunk. Előnye, hogy pillanatok alatt elpárolog, nincs maradványanyag sem. Elég pár csepp, éppen csak annyi, hogy egy kis nedvességet vigyünk a kendőre. A laptop burkolatán kívül a billentyűzet gombjainak tisztítására, fertőtlenítésére is tökéletes.

A rések kitisztítása

Nem maradt más hátra, mint a billentyűzetek közé lerakódott szennyeződést eltávolítani. Biológiai okok miatt akkor is tapasztalhatunk némi lerakódást, ha nem eszünk és iszunk a gép felett. Izzadtság, lehámlott bőr önmagában is elég kellemetlenül tud kinézni egy kis idő után. A felhasználók jelentős része pedig megspékeli némi kajamaradékkal vagy épp hajszállal.

A fenti lépéseket követve pillanatok alatt javíthatunk a hordozható gépünk állapotán. Ahogy fentebb is említettük, belső tisztítás sem árthat, ám itt már nyugodtan kérhetjük szakember segítségét is. A laptopok szerelése és karbantartása nagyobb szakértelmet kívánhat, mintha egy PC gépházában dolgoznánk, így nem szégyen másra bízni a piszkos munkát.

Te hogy töltesz? – Az 5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz mobiltöltés közben

 

×