Az e-cigit használó dohányos gamereknek van egy rossz hírünk.

Mint ahogyan sokan mások, úgy a gamerek között is bőséggel akad dohányos. A közös hobbinkból kiindulva viszont feltételezem, hogy az elektromos cigaretta a köreikben is igen népszerű, ha másért nem, hát akkor azért, mert azzal jóval kellemesebb illatú füstöt lehet eregetni, ergo dohányszünet miatt nem kell megállítani a játékot.

Egy másik népszerű ok az e-cigi mellett az szokott lenni, hogy egészségesebb a hagyományos formánál, igaz, ezt a tézist az utóbbi években megjelent vizsgálatok egyre inkább kezdik eloszlatni. Pont, mint a Federation of American Societies for Experimental Biology folyóiratban publikált kutatás, amely leginkább arra mutat rá, hogy milyen súlyos elváltozásokat okozhat az elektromos cigaretta a tüdőben.

Az egereken végzett vizsgálat során három csoportra osztották az állatokat: kísérleti és két kontrollcsoportra – írja a HVG. Ez utóbbiak normál szobai levegőnek és kontrollanyagként használt folyadékgőznek voltak kitéve, a kísérleti egereket pedig a Juul e-cigi „füstjének” tették ki négy hétig, minden nap. Az ezt követő teszteken gyulladás és genetikai károsodás nyomait keresték, hogy megállapítsák a különbségeket a csoportok között.

Az eredmények bár nem meglepőek, mégis kijózanítóak lehetetnek: a Juul füstjének kitett egerek ugyanis lényegesen több limfocita és neutrofil granulocita (fehérvérsejt jeleit mutatták az úgynevezett bronchoalveolaris mosófolyadékban.

A további vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a tüdőben az e-cigaretta molekuláris és sejtes elváltozásokat is okozhatott.

Természetetesen az egerekkel elvégzett vizsgálatokat nem lehet egy az egyben az emberi szervezetre vetíteni, ugyanakkor tökéletesen rámutat arra a tévhitre, miszerint az e-cigizés egészségesebb, mint a hagyományos dohányzás. Eszerint semmiképp, csupán másfajta problémákat és elváltozásokat okozhat.

De ott vannak még az elmúlt években egyre népszerűbb hevített dohánytermékek, melyeket a dohányipar egészségesebb alternatívaként hirdet. Ezt azonban hosszú távon semmilyen kutatás és vizsgálat nem támasztja alá, sőt, egyre több szakember véli úgy, hogy a hevített termékek hasonlóképp károsítják a tüdőt, az immunrendszert és az érrendszert, mint a hagyományos dohányzás.

Ezt is olvasd el:

Te is csinálod? – Ezért nem érdemes VIZET melegíteni a mikróban

 

×