Meglehetősen furcsa új funkciót tesztel a Google, ami hamarosan minden YouTube-felhasználóhoz megérkezhet.


Bódi Dániel

2024.03.29. – Alaposan rákapcsolt a Google: a térképalkalmazás izgalmas újdonságai mellett a YouTube-ot is tovább fejleszti, amire hamarosan egy igazán érdekes, de sokak számára furcsa gépi tanulásos funkció érkezik. Ezt azonban még nem mindenki használhatja: a tesztben résztvevő Premium-előfizetők visszajelzései alapján fejlesztők még csak tesztelgetik és finomítják az új funkciót, és majd csak ezután fogják élesíteni az összes felhasználónál. Legalábbis akkor, ha nem hagyják meg Premium-funkciónak, ezzel is vonzóbbá téve a videómegosztó reklámmentes szolgáltatását.

Az új funkcióra visszatérve: egy teljesen új szűréssel-ajánlással-ugrással (így egyben) próbálkoznak, ami a felhasználó tartalomfogyasztási szokása szerint az éppen nézett videóban kiemeli a számára érdekesnek vélt részeket. Ezekhez a részekhez pedig a képernyőt böködős 10 másodperces tekerésekhez hasonlóan lehet majd azonnal eljutni: a gyors duplabökésre megjelenik egy „jump ahead”, azaz előre ugrás opció, amit kiválasztva rögtön ahhoz a részhez érünk, amit a YouTube gépi tanulásos elemzője érdekesnek talált.

Hogy mindez pontosan miként fog a gyakorlatban működni, hogyan és mi alapján fogja elemezni a felhasználókat (és az így gyűjtött adatokat még mi másra fogják felhasználni) arról nem szól a fáma. Azt viszont tudjuk, hogy a funkció csak az arra „jogosult” videókkal fog működni – ami szintén felhomályosításra vár, bár valószínűleg ez a semmilyen formában nem regulázott-korlátozott-büntetett tartalmakra vonatkozhat.

Bár gépi tanulásos újítást még csak néhány tengerentúli Premium-előfizető számára érhető el, előfordulhat, hogy a tesztet hamarosan kiterjesztik -> ha érdekel, akkor alkalomadtán érdemes ellenőrizni a YouTube-alkalmazás beállításai között az „Új, kísérleti funciók” menüben, hátha nem sokára felbukkan.

via – 9to5Google

Ezt is olvasd el:

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×