Egészen remek újdonságokkal frissül hamarosan a Google Maps, ami mostantól még könnyebbé teszi a hétvégi kiruccanások megtervezését.


Bódi Dániel

2024.03.28. – Utazások előtt elég ritka, amikor nem a Google Maps kerül elsőként megnyitásra. No nem csak azért, hogy megtervezzük az oda és a visszautat, hanem, hogy utazási ötleteket gyűjtsünk, megnézzük, hová és miért érdemes elmenni, ha pedig már ott vagyunk, akkor miket érdemes megnézni – esetleg hol tudunk egy jót ebédelni. Ha hosszas keresgélés után sem találni semmit, akkor szokott előkerülni a közösségi média, valamint néhány programajánló magazin – bár elő-előfordul néha, hogy megváltozik a sorrend.

Ez az általános(nak is nevezhető) szokás a legújabb Google Maps-frissítés fényében válik csak igazán érdekessé, az alkalmazás ugyanis hamarosan önmaga is egy programajánlóvá változik, de legalábbis arra is sokkal alkalmasabb lesz, mint korábban bármikor. Az alkalmazásban ugyanis helyet kap egy külön kurátori, azaz válogatott és a legmegbízhatóbbnak vélt felhasználók helyi ajánlásai, melyeket különböző listákba gyűjtve ajánlanak majd azoknak, akik hátvégi programot, vagy akár a nyaralást tervezgetik.

  • Trending ~ Népszerű: ide kerülnek azok a helyek és helyszínek, melyek az elmúlt hét során lettek irtó népszerűek, látogatottak
  • Gems ~ Gyöngyszemek (rejtett kincsek?): itt nyilván a kevésbé ismert, de egyébként remek helyeket fogjuk megtalálni
  • Top ~ Legjobbak: itt pedig a konstans népszerűségnek örvendő, már-már helyi látványosságok lesznek listázva

Mindezek alatt különböző programajánló oldalak és blogok releváns cikkeit és ajánlásait is listázzák – például Budapestre szűrve akár a Funzine tartalmai is megjelenhetnének a Google Mapsen. Ez utóbbi nyilván még csak egy példa, jelenleg ugyanis csak Amerika 40 városában fogják tesztjelleggel bevezetni ezeket az újdonságokat, aminek ajánlásaiban a Lonely Planet és az OpenTable oldalak fognak segédkezni + a helyi aktív és megbízható „idegenvezetők”.

Kép: 9to5Google

Emellett a saját lementett listáink is érdekes funkcióval bővül: hamarosan a lementett helyekhez közösségi médiás véleményeket is csatolhatunk, áthivatkozhatunk akár a saját leírt véleményünkre. Ez nyilván a kurátori ajánlásokhoz is fontos lesz, hiszen így az emberek átfogóbb képet kaphatnak egyes helyekről, melyek mondjuk az értékelésekbe már nem fértek bele.

A listákon és az ajánlásokon pedig már rangsorolhatjuk a helyeket – akár az alapján, hogy az utazások során milyen sorrendben szeretnénk haladni, hogy a legkönnyebb, vagy a legoptimálisabb. Ezekhez pedig szintén hozzácsatolhatunk bármilyen közösségi médiás tartalmat – legyen az írott vélemény, fotó, esetleg videó.

Másik érdekes, bár igen furcsa fejlesztés a mesterséges intelligencia behozatala: amikor megnézünk egy éttermet, és mondjuk a megosztott fotók között nézelődünk, akkor az AI először is analizálja a képeket, majd mindenféle infókat mutat róla. Például egy ételről megmondja, hogy az pontosan micsoda, mi van benne, hogy mennyibe kerül, illetve azt is, hogy az adott helyen mennyire népszerű.

Végül pedig, de nem utolsó sorban átalakul a Google Maps főképernyőjének alsó és egyben az egyik legfontosabb menüsávja is. Egyelőre csak a változtatás ténye ismert, az sajnos nem, hogy pontosan hogyan fog kinézni az új dizájn, de az biztos, hogy a Google egyszerűsíteni fog rajta, ami azt jelenti, hogy bizonyos elemek máshová fognak átkerülni. Jelenleg így néz ki menü, ez fog átalakulni:

A Google szerint a fenti újítások egy része hamarosan minden felhasználóhoz meg fognak érkezni. A program- és helyajánló azonban Magyarországon még nem fog elindulni, arra sajnos még egy kicsit várnunk kell. De, ami késik, az remélhetően nem múlik.

Ezt is olvasd el:

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×