A ma már igen olcsón beszerezhető RX 580 videokártyát nem olyan jó ötlet becsempészni oda, ahol már amúgy is könnyen kapható.

2024.03.27. – Van olyan helyzet, amikor – bár nem értek vele egyet – megértem, hogy csempészek Kínába akarnak GeForce RTX 4090 videokártyát bejuttatni. Ez a kártya ugyanis alkalmas AI-fejlesztésekre is, így az amerikai kormány megtiltotta a beszállítását a távol-keleti országba. Szóval az RTX 4090 nem kapható Kínában, így nyilván az ára nagyon magas lett, igazán megéri illegálisan értékesíteni. De kis mennyiségű, HASZNÁLT, hét éves videokártyákat csempészni azonban már furcsa.

Valaki 44 darab Radeon RX 580 videokártyát akart átcsempészni a kínai vámon.

Lebukott

A MyDrivers szerint a Shanghai Pudong nemzetközi repülőtér vámosai elkaptak egy utast, aki egy rakás régi Radeon kártyát próbált becsempészni az országba. A rejtegetéssel nem igazán próbálkozott, mint a 44 kártya benne volt a poggyászában, gondolta elég lesz azt mondani, hogy személyes használatra lesz. A lefoglalt kép alapján mind a 44 Radeon RX 580 GPU azonos modellnek tűnik, valószínűleg kriptobányászathoz használták őket. Nyilván némi haszonért akart túladni rajtuk, de még így sem értjük, miért nem érte meg bejelenteni.

A Radeon RX 580 egyébként már nálunk is nagyon olcsón kapható, olyan 60 ezer forint körül van, szóval eléggé elérhető a játékosok számára. Ráadásul ez a modell kapható is Kínában. Amúgy az ilyen esetek elég gyakoriak Kínában, nyilván csak azokról tudunk, akik le is buknak. Egyszer volt egy csempész, aki 420 darab SSD-t ragasztott a saját testére szigszalaggal, sőt volt olyan is, amikor élő homárba rejtették az NVIDIA Quadro processzorokat. Ami a 44 Radeon RX 580 grafikus kártyát illeti, a kínai hatóságoknál bevett gyakorlat, hogy az elkobzott árut nyilvános árverésen értékesítik.

Ezt láttad már?

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×