5 sorozat, amit kár lenne kihagynod, hiszen zseniálisan adaptálták őket irodalmi forrásból. Az ilyesmi könnyen mehet félre, de ezekkel nem sikerült hibázni.

Gábor János

2024.03.25. – Egyelőre nyitott kérdés, hogy a Netflix legújabb nagy dobása, a szintén könyvadaptáció 3 Body Problem mennyire lesz népszerű, de akadnak a streaming szolgáltatónál olyan kihagyhatatlan kedvencek is, amelyek már bizonyítottak és okkal zabálja őket a közönség. Ez a néhány, regényekből készült sorozat a totális fikciótól a valós személyekről vett mintákon át a megtörtént események feldolgozásáig terjedő sztorikat dolgoz fel, többnyire csodálatosan. Nézzük, melyik öt, most elérhető címmel képtelenség hibázni! Jó hír, hogy csaknem mind szinkronosan is nézhető.

You – Te

Kezdjük is ezzel, mert kilóg a sorból, azzal, hogy a lista többi szereplőjével ellentétben még nem ért véget. A 2018-ban indult sorozat eddig négy évadot ért meg, és már készül az ötödik, egyben záró évad, amit várhatóan ebben az évben ad ki a Netflix. Ez a sikeres pszichológiai thriller Joe Goldbergről, a sármos sorozatgyilkosról szól, Caroline Kepnes azonos című regényciklusa alapján. Az eredetileg a Lifetime-on bemutatott, majd a Netflixre átmentett sorozat Joe-t követi, aki a rajongás és a megszállottság határán billegve embereket – többnyire csinos nőket – követ. Minden akadályt (értsd: embert) eltakarít az útból, ami és aki élete szerelme és közé áll, de gyakran magával a nővel is végez, akiért annyira odáig van. A sorozat rendkívül szórakoztató, az intelligens Joe pedig annak ellenére kedvelhető, hogy tényleg egyre több emberélet szárad a lelkén. A sorozat igazi bravúrja – egyben legnagyobb veszélye is, amiért soha még ennyire indokolt nem volt 16+-os korhatárt rányalni egy sorozatra -, az, hogy a nézőnek teljesen eladja: Joe tulajdonképpen nem is hibás, mert azzal, hogy embert öl, tulajdonképpen csak a körülmények áldozatává válik. Nem jó az ilyesmit olyan korban nézni, amikor még alakul az ember személyisége. A You IMDb 7.7-es, okkal, mert tényleg jó.

Maid – Egy szobalány vallomása

Egyévados sorozat, ami emlékiratokból, Stephanie Land Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive című, 2019-es memoárja alapján készített a Netflix. A hazánkban Egy szobalány vallomása címmel futó minisorozat Alex Russell történetét meséli el. Ő egy fiatal anya, aki épp most menekült el egy bántalmazó kapcsolatból, és kénytelen menedékhelyen élni a kisgyermekével. Hogy eltartsa magát és gyermekét, Alex takarítónőként vállal munkát, közben harcol, hogy a kemény munka mellett fel tudja nevelni a lányát, segítséget kapjon a kormánytól, és még életben tartsa az álmát, hogy író legyen belőle. Bár magát a könyvet vegyes kritikákkal illették, azt senki nem veheti el tőle, hogy fontos kortárs mű, pláne az Egyesült Államokban, ami társadalmi szempontból az egyik leghazugabb kirakatot tartja fenn a világon. A sok ideális híresség nem tükrözi az igazi amerikai társadalmat, amelynek jelentős hányada rossz közbiztonsággal küzdő környékeken és talán jóvátehetetlenül leszakadt, de annyira, hogy tényleg napi szinten háborúzik a megélhetésért. A Maid a nagy társadalmi különbségek drámájáról mesél, nem is akárhogyan: a 2021-es sorozat 8.3 pontot tud az IMDb-n.

13 Reasons Why – 13 okom volt

A Jay Asher azonos című, 2007-es regénye alapján készült tinédzserdráma a középiskolás Hannah Baker öngyilkosságának utóéletét vizsgálja, egy hátrahagyott kazetta-gyűjtemény tartalmán keresztül. A lány által készített felvételek szakaszosan megmagyarázzák el, hogy mi vette rá a közvetlen környezetét mélyen megrázó öngyilkosságra. A sorozat legfontosabb karaktere persze a visszajátszásokban megjelenő iskolás lány, viszont a főhős a jelenben őt hallgató, 17 éves Clay Jensen, Hannah iskolatársa. Ő kapja meg a kazettákat, amelyek örökre megváltoztatják az életét, ahogy szép lassan felfejti a felfoghatatlant. A 2017-2020-ban futott négy évadból legalább az első kettő biztosan figyelmet érdemel. Többen érzékelhetnek utána egy törést a sztoriban, ami után nem biztos, hogy érdemes volt folytatni, de kétségtelen, hogy a 13 okom volt méltán lett egy generáció kedvence (IMDb 7.5), amit jó ideje őriz a kínálatában a Netflix.

The Queen’s Gambit – Vezércsel

A csodás Anya Taylor-Joy főszereplésével és Walter Tevis azonos című, 1983-as regényének adaptációjából készült dráma középpontjában Beth Harmon, egy Kentucky állambeli árva áll, aki történetesen állati tehetséges sakkozó. A sorozat az 1950-es és 1960-as években játszódik, és Beth felemelkedésének viszontagságos útját járja be, a sakkvilág csúcsáig, meg a drog- és alkoholfüggőség pokláig. A 2020-as Netflix sorozat annyira zseniális korrajzot és olyan hiteles karaktereket mutat, hogy sokan hihetik igaz történetnek. Tény, hogy Tevis valós sakkozók, például Bobby Fischer, Paul Morphy és Anatoly Karpov játékából, illetve személyiségéből merített ihletet Beth karakterének felépítéséhez, de ettől még fiktív a sztori. Ez persze az ég adta világon semmit nem von le az értékéből! A Vezércsel egy évad, egy remek történet, IMDb 8.5 – ami szinte kevés ahhoz képest, amennyire ragyogó filmes munka! Ez listánk egyetlen címe, ami magyar szinkronnal nem, csak felirattal nézhető a Netflixen.

Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya

John E. Douglas és Mark Olshaker Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit című könyve alapján készült krimiremekmű. Az FBI Sorozatban elkövetett Bűncselekményekkel foglalkozó Elit Egységéről pontosan  Douglasnak kellett könyvet írni, hiszen nyugalmazott FBI-ügynök, az egyik első bűnözői profilozó, aki a legenda szerint az elsők között használta a sorozatgyilkos kifejezést is. A Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya című sorozat Holden Fordja Douglas alteregója, míg Bill Tench karakterét szintén valós személyről, Douglas egykori kollégájáról, Robert K. Ressler FBI-ügynökről mintázták. A sorozat középpontjában álló Holden (Jonathan Groff) és Bill (Holt McCallany) Wendy Carr (Anna Torv) pszichológia professzor segítségével készítenek interjút sorozatgyilkosokkal, hogy a tapasztalatok alapján személyiségtípusokat írjanak le. A munkájuk gyakorlatilag tankönyvvé válik: az általuk meghatározott viselkedésmintáknak köszönhetően sokkal hatékonyabbá teszik más ügyek nyomozásait. A 2017-2019-ben futott, sajnos csak kétévados Mindhunter a COVID miatt – és a hisztériázó rajongók követelései ellenére sem – kapott folytatást. IMDb 8.6, a Netflix szerencsére műsoron tartja.

Nem csak egy jó sorozat lehet addiktív:

Rá vagy kattanva, kezedhez nőtt a mobil? – Ezekkel jöhetsz le róla

×