Nem mindennap vesznek meg ennyi pénzért egy olyan fülhallgatót, amiért a legjobb esetben is mindössze 20.000 forintot kapnánk.


Bódi Dániel

2023.09.12. – Kurt Cobain és a Nirvana megismételhetetlen zenetörténelmi és társadalmi hatását nem sokan kérdőjelezik meg. A fiatalon elhunyt zenész több generációra gyakorolt hatása máig érezhető, és aligha lehet elképzelni az örökségét másként, mint amilyen például a Beatlesnek és John Lennonnak is méltán kijutott.

Nem nagyon csodálkozhatunk hát azon, hogy néhány tehetősebb rajongó, esetleg műgyűjtő hajlandó akár több talicskányi pénzt is kifizetni egy-egy relikviáért. Pláne, ha az szorosan köthető Cobainhez: mint például az ikonikus ruhatára – főként a fellépős kardigánja, vagy az a gitár, amit az emlékezetes MTV Unplugged koncertjén pengetett. De ide sorolható még egy Realistic Nova 40 fejhallgató is, amit valószínűleg csak a legnagyobb Nirvana rajongók ismernének fel.

Realistic Nova 40

Pedig a 90-es években készült róla néhány kép, melyen Cobain a kedvenc fejhallgatóját viselve volt látható. A Realistic márkanévvel az 1970-es évek elejétől egészen a 2000-es évek kezdetéig gyártottak mindenféle hangtechnikai eszközöket: rádiókat, mikrofonokat, hi-fi rendszereket, és sok más mellett fejhallgatókat. A Realistic Nova 40 a 80-as évek egy remek árfekvésű és tudású fejese volt, amit Cobain egészen a tinikorától használt.

Most egy zárt adás-vételen ez a fejes talált új gazdájára, a Nirvana rajongó Felix Zimmermann személyében, aki 70.000 dollárt, mintegy 25 millió forintot fizetett érte.

A tinédzserkorú Kurt Cobain, fején a szóban forgó fejhallgatóval.

Ha ugyanez a fejhallgató egy hozzám hasonló teljesen hétköznapi halandó fejéről került volna fel a Jófogásra, vagy az eBay-re, akkor – állapottól függően – aligha kaptam volna érte 15-20.000 forintnál többet. De ez az atomretró Realistic Nova 40 a modern zene-, a rock- és a grunge-történelem egyik legemblematikusabb figurájának volt az egyik kedvenc kütyüje, ezért az eszmei értékét is ennek megfelelően állapították meg.

Mint ahogyan a fentebb már említett Unpluggeden használt 1959 Martin D-18E típusú akusztikus gitárjának, amit még 2020-ban árvereztek el rekordnak számító 6 millió dollárért, azaz több mint 2 milliárd forintért. Minedezeken túl kézzel írt dalszövegeket, ruhadarabokat (köztük a szintén említett zöld kardigánt, sőt, még hajszálait is eladták már.

via – Audioviser

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 90-es években csak az Apple alkalmazottak hordhatták, most milliókért kelt el

×