Az Intel 12., 13. és 14. generációja támogatja a DDR4 és DDR5 memóriákat is. Ezt a tulajdonságot aknázná ki az egyik keleti gyártó.

2024.03.24. – Az elmúlt években a DDR5 memóriák egyre jobban kezdenek betörni a piacra. Első feltűnésüket az Intel 12. generációjához köthetjük. A 2020-ban megérkezett Alder Lake processzorok már támogatták az új szabványt, ám az Intel sem mert teljes gázzal fejest ugrani a friss memóriákba. Éppen ezért a 12., 13. és 14. generációs Intel egységek támogatják a DDR4 ÉS DDR5 memóriákat is. Gyakorlatilag a választott alaplap dönti el, hogy milyen modulokat kell vásárolnunk. Általában a DDR4 alaplapok egy fokkal olcsóbbak, ám mostanra egyre jobban mosódnak el a határok a két éra között.

Az AMD tulajdonosoknak nincs sok választási lehetőségük. A Ryzen 5000 széria kizárólag DDR4 memóriákat támogat, míg a 2022-ben bemutatkozott Ryzen 7000 széria csak DDR5 modulokkal működik együtt. Az AMD sokkal élesebb váltással kalkulált, mint az Intel, annak előnyeivel és hátrányaival együtt. Az Intel hibrid támogatása azonban lehetőséget ad olyan komponensek megjelenésére, melyre sokan talán nem is számítottak. Ezúttal Kínában bukkant fel egy igazán különleges alaplap, mely igazán értékes tulajdonságokkal rendelkezik.

Az Onda Intel H610-es alaplapja DDR4 ÉS DDR5 memóriákat is befogad

Onda H610M+ Intel alaplap

Onda H610M+ Intel alaplap

Az Onda videokártyák gyártásával foglalkozó kínai cég, ám úgy tűnik, hogy ezúttal más vizekre eveztek. A napokban bejelentették, hogy egy olyan alaplapot dobnak piacra, mely rendelkezik egy DDR4 ÉS egy DDR5 slottal is. Ennek megfelelően a felhasználó döntheti el, hogy mely korszak felé húz jobban a szíve. Első körben gondolhatnánk, hogy egy csúcskategóriás lapkáról van szó, ám nem is járhatnánk messzebb az igazságtól. A H610 számozás elárulja, hogy a „leggyengébb” 12. generációs chipsetről beszélhetünk. A képet elnézve az is hamar kiderülhet, hogy sem a VRM hűtést, sem a felszereltséget nem vitte túlzásba a gyártó. Ennek ellenére a fentebb kiemelt tulajdonságának köszönhetően pár nap alatt nemzetközi hírnévre is szert tett. Fontos azonban kiemelni, hogy a lehetetlent ezt az alaplap sem tudja megugrani, azaz egy időben a DDR4 és DDR5 memóriákat nem tudja kihasználni a processzor. 

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

13 zseniális videojáték, amit fantasztikus élmény többször újrajátszani

 

×