Ezeknél a játékoknál jobb helyen nem is lehetne a pénzed, melyek még a „századik” végigjátszás alkalmával is képesek lehetnek meglepni valamivel.


Bódi Dániel

2022. 11. 17. – Bizonyára sokan vannak olyanok, akik kissé drágállják az egyjátékos videojátékokat, mondván, hogy azok csak egyszeri élményt nyújtanak. Ez nyilvánvalóan nincs így, hiszen szinte minden játékot annyiszor újrázhatunk, amennyiszer csak akarunk, illetve ha egyszeri élményről beszélünk, egy játék ára még így is jóval kedvezőbb, mint mondjuk egy mozifilmé.

Bár azt sem szabad elvitatni, hogy az első végigjátszást semmi sem múlhatja felül, ez viszont egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy második, harmadik, negyedik vagy a sokadik nekifutásra elfogy a varázs. Bőven akadnak ugyanis olyan egyedül játszható remekművek, melyek verhetetlenek az újrajátszhatóság tekintetében, így az alap – sokszor száz óránál is több – játékidő a sokszorosára nyúlhat.

Az alábbi listában azokat a legjobb egyjátékos kampányra, történetre alapuló játékot szedtük össze, melyek sokadjára is meg tudják lepni valami újjal a játékost.

1. Cyberpunk 2077

Platform: PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

Bár a Cyberpunk 2077 a megjelenésekor egy kész katasztrófa volt, mára viszont jóval több, mint egy tisztes akció-szerepjáték. Legalábbis akkor, ha a megfelelő masinával vágsz Night City utcáinak, a régebbi generációs alapgépeken ugyanis a mai napig nem sikerült teljesen kigyomlálni a teljesítménybeli problémákat. Viszont, ha PS4 Pro, Xbox One X, vagy ezeknél újabb és jobb géped – na meg PC-d van, akkor bizony nagyon is érdemes megismerkedned Johnny Silverhanddel, aki többszöri találkozásra is tud valami újat mutatni. Pont, ahogyan a bűztől, bűntől, titokkal és ambícióval átitatott város. Az újrázásra pedig újabb okot ad a Phantom Liberty, illetve a vele érkezett 2.0-ás frissítés, amellyel teljes mértékben átalakult az egész játék.

2. The Witcher III: The Wild Hunt

Platform: Nintendo Switch, PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A The Witcher harmadik eljövetele máig az egyik legjobb szerepjátékként számon tartott videojátékos alkotás, amihez egy játékosnak szerencséje lehet. Az újrajátszási faktora ha nem is végtelen, de két kezünk is kevés volna, hogy megszámoljuk, hányszor is lehetne nekiveselkedni a Vad Falkának és a Kontinensnek, mire tényleg minden titkát felfedezzük.

3. The Elder Scrolls V: Skyrim

Platform: Az összes

Jó-jó, tényleg hatalmas mém a Skyrim, amiért már kenyérpirítóra is megjelent. Viszont a Bethesda sem adta volna ki mindenre is, ha nem lehetne tényleg a végtelenségig szórakozni a játékkal, aminek legfőbb színtere a PC. A számítógépen ténykedő közösségek ugyanis megszámlálhatatlan moddal egészítették ki az amúgy is vaskos programot, így még az is tud benne új felfedezéseket tenni, aki amúgy minden platformon kétszer kijátszotta már.

4. Hitman-trilógia

Platform: Nintendo Switch, PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A Hitman játékoknak mindig is nagy magas volt az újrajátszhatósága, hiszen kedvenc 47-es ügynökünkkel konkrétan millió és egy módon eliminálhatjuk a célpontokat. A soft-reboot trilógia viszont még ezt is megfejelte az óriási pályáival, a gigantikus eszközhasználatával, aminek köszönhetően a csillogó fejű bérgyilkosunknak soha nem látott méretű repertoár áll a rendelkezésére. Így pedig egyetlen küldetést akár millió és egy módon meg lehet csinálni, míg a speciális missziókról és játékmódokról még csak nem is beszéltem.

5. Detroit: Become Human

Platform: PS4 és PS5

Számomra egészen hihetetlen, hogy a Detroit mennyire méltatlanul eltűnt a többi Sony és PS-exkluzív árnyékában, pedig az egyik valaha készült legjobb narratív videojáték, ami valaha készült. Döntések tucatjai szinte minden percben, melyek kisebb-nagyobb mértékben, de mindenképp hatással vannak a történet alakulására. Ebben a játékban nemcsak a történet taglóz le, hanem az is, hogy mennyiféleképpen végződhetett volna – amit egyébként a fejezetek után büszkén meg is mutat.

6. The Walking Dead-sorozat

Platform: Nintendo Switch, PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A The Walking Dead-játéksorozat a másik, amit a legjobb narratív kalandjátokok top ötös listájához bátran hozzá lehetne csapni. A játék egyszerűen fantasztikus, amiben minimum olyan súlyos, ha nem keményebb döntéseket kell meghozunk, mint az élőszereplős adaptáció szereplőinek. Bár sokféleképpen ez a történet nem végződik, a karakterekkel azonban teljesen más kapcsolatokat alakíthatunk ki a döntéseink és beszélgetéseink alapján, így mindig képes valami olyat mutatni, amit korábban még nem láthattunk.

7. Red Read Redemption 2

Platform: PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A Red Dead Redemption második része minden idők egyik legrészletesebb nyílt világú játéka, és a Rockstar Games eddigi legnagyobb és legtartalmasabb alkotása. Még századik végigjátszáskor is tartogat valami felfedezni valót, valami újdonságot, amit még nem láttunk. Sőt, igazán csak a sokadik nekiveselkedésre érződik, hogy mennyi mindent tartogat még.

8. Persona 5 Royal

Platform: Nintendo Switch, PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A Persona 5 egy egyébként is ultratartalmas játék az alaphangon is közel 100 órányi történetével, a Royal, ami amolyan átdolgozása az eredetinek, viszont még ennél is jóval többet tartogat. Mást se mondjak, a 2020-as P5R tartalmaz egy új karaktert, egy új iskolai félévet, egy teljesen új helyszínt, ami nagyobb, mint bármelyik, ami az eredetiben volt, új minijátékokat, boltokat, páncélokat és fegyvereket. A történet legjobb része pedig, hogy második újrázásra is nehéz megismerni benne mindent.

9. Grand Theft Auto V

Platform: PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

Eltelt közel 10 év, és az emberek a mai napig veszik és nyomják a GTAV-öt. Egészen elképesztő magasságokba jutott a legutóbbi GTA, ami már három konzolgeneráció hét különböző konzolján játszható – nyilván nem véletlenül. A Skyrimhez és a Bethesdához hasonlóan a Rockstar sem döntött volna úgy, hogy ennyi mindenre kiadja a játékát, ha nem lenne tisztában vele, hogy mennyi mindent tud még mutatni. Persze a történetben nem különösebben vannak útelágazódások (fú, nehéz szó), de a Read Dead Redemptionhoz hasonlóan a lényeg ezúttal is a gigantikus nyílt világon, és a felfedezésen van.

10. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Platform: Nintendo Switch

A Breath of the Wild minden idők egyik legújrajátszhatóbb alkotása – ezért is olyan nagy kár, hogy kizárólag Switchen érhető el. Ebben a Zelda játékban tényleg mindent úgy és akkor csinálunk, ahogy és amikor nekünk jó. A lényeg a felfedezésen, a kísérletezgetésen van, így akárhányszor nekiugrunk Hyrule csodálatos tájainak, szinte sosem fogjuk ugyanazt csinálni benne.

11. Disco Elysium

Platform: Nintendo Switch, PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A Disco Elysium egy régivágású RPG, azaz minden a párbeszédeken, a karaktereken és a történeten múlik. A főszereplő, egy lecsúszott alkoholista nyomozó, akinek komplett drámák és tragédiák játszódnak le a saját fejében, néha azt sem tudni miért, vagy kinek a szemszögéből.

Az, ahogyan megalkotod a karakteredet és elosztod a képességpontjaidat, hatással lesz a párbeszédekre, ami azért is kulcsfontosságú, mert a beszélgetések közben meghozott döntéseid megváltoztatják a történetet. Így pedig szinte végtelen számú narratívával találkozhatsz, ami annyira szerteágazó és szövevényes, ami több játékban is simán el tudna férni. Szerencsére a Disco Elisyum egyetlen fantasztikus alkotás, amiből minden platformon a mindennél is tartalmasabb The Final Cut verziót érdemes beszerezni.

12. Subnautica

Platform: PS4 és PS5, Xbox One és Series, PC

A Subnautica bár elsőre sokaknak ijesztő lehet a túlélőjátékos aspektusaival és játékmenetével, de óriási vétek volna csak emiatt kimaradni a sokszor vérfagyasztó, de jellemzően lenyűgöző varázsából. Bár az idegen, óceán borította bolygón való felfedezés egy igen magányos küldetés, mégis sokkal izgalmasabb tud lenni, mint egy párbeszédekkel és NPC-kkel teletömött cucc.

A lényeg itt a felfedezésen van, ami sosem lesz ugyanolyan; minél lejjebb merészkedünk, annál veszélyesebb és érdekesebb lények várják, hogy megismerjük őket. Ahogyan fejlesztjük az eszközeinket, úgy nyílnak meg újabb és újabb lehetőségeink a bolygó titkainak feltárására, de nagyon érdemes vigyázni, ugyanis egészen félelmetes rémségek várnak ránk, ha túl messzire kóválygunk a sötét vizekben.

13. Minecraft

Platform: Az összes

Sokan nem tudják (első felfedezésre engem is sokkolt), de a Minecraftnak van története! Bizony, és a végére lehet érni – tulajdonképpen erre épülnek a Minecraft speedrunok is. A lényeg, hogy Steve nagy kalamajkába keveredett, a túlélésért pedig mindent meg kell tennie, és minden fel kell használnia, ami a keze ügyébe kerül. Ez a sandbox játékok játéka, a király a trónon, a cár, a császár, az Isten. Egyszerűen nem lehet elégszer újrakezdeni a Minecraftot, annyi tartalom és lehetőség rejtőzik benne. Ha viszont sokan valamiért unják az alapjátékot, akkor egy csomó extra tartalmat találnak hozzá, ami aztán már tényleg garantálja az örökkön örökké tartó szórakozást.

Természetesen megszámlálhatatlan játék akad, ami többszöri nekifutásra is fantasztikus élmény, ha épp nem jobb, mint elsőre. Ezért ha úgy gondolod, hogy valamit méltatlanul lehagytam a listáról, azt kommentben pótold kérlek, hogy még véletlenül se maradjon le róla senki!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért kerül 394.000 forintba egy mocsok SZAR játék a Steamen?

×