A 2020 és 2022 közötti időszakot megszenvedték a PC-s eladások. Úgy tűnik, hogy ez még a tavalyi évre is kihatással lehetett.

2024.03.24. – A 2020 és 2022 közötti időszakot brutálisan megszenvedte a PC-s szegmens. COVID-járvány, ellátási problémák, Ethereum bányászat, chiphiány, csak hogy a legfontosabb okokat említsük. Néhány komponens ára ennek köszönhetően az egekbe szökött, élükön a videokártyákkal. Nem meglepő, hogy ilyen árcédulák mellett a korábbi évekhez képest kevesebben építettek számítógépeket azokban az években. Remek kérdés volt, hogy 2023-ban mennyire sikerült összeszedni magát a PC-s iparágnak. Szerencsére vannak olyanok, akik dedikáltan ezzel a kérdéskörrel foglalkoznak. Ide sorolhatjuk az IDC jelentéseit is, akik nemrégiben a 2023-as évet vették górcső alá.

Kezdjük is a rossz hírrel. Az asztali és laptop eladások és szállítmányok is megzuhantak az elmúlt évben, közel 10%-kal kevesebb termék fogyott. A cég 2008 óta monitorozza a PC-s iparág számait, a 2023-as év volt visszaesések tekintetében a második legrosszabb év az elmúlt 15 év során. Van azonban egy olyan perifériás, hardveres szegmens, mely igazán pozitív évet könyvelhet el ennek ellenére is. A gamer monitorok elképesztő, 20%-os növekedést értek el tavaly, a 165 Hz feletti, prémium kategóriás megjelenítők csak önmagukban hoztak 13%-ot. Érdekes, hogy a 144 és 165 Hz közötti monitorok tekintetében azonban némi visszaesés volt leolvasható, egészen pontosan 4%. Ezt nagy eséllyel annak tudható be, hogy a legtöbb monitor már 165, 180, 240 vagy épp 280 Hz-es képfrissítéssel dolgozik az alsóbb kategóriákban is.

Ez várható a PC-s szegmensre az elkövetkezendő néhány évben

Ahogy az lenni szokott, az IDC ezúttal is publikálta a jóslatait. Az alábbi trendekre számítanak, ha csak bele nem szól egy előre nem látható, komolyabb körülmény:

  • A Gamer monitorok továbbra is szárnyalni fognak, ám a 144 Hz és 165 Hz közötti szegmens csökkenni fog idén is
  • A PC-s szegmens végre erőre kap, ám csak pár százalékos növekedésre érdemes készülni
  • 2024-ben a videokártyák iránti kereslet csökkenhet kicsit, ám 2025-re ott is növekedésre készül a cég. Az AMD és Nvidia is 2024 végén leplezheti le az új generációit, így nagy eséllyel itt sem téved az IDC csapata.

Jól látható tehát, hogy az elmúlt évek esései után 2024 erősebb év lehet majd, a 2025-ös és 2026-os időszak pedig még pozitívabb lehet az iparág számára.

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Rá vagy kattanva, kezedhez nőtt a mobil? – Ezekkel jöhetsz le róla

×