A GTA V egyik legújabb küldetésének célja, hogy a fiatal játékosok megértsék, hogy mennyire veszélyes az emberkereskedelem.

2024.03.14. – Nem vitatható, hogy a GTA sorozat az évek során sok izgalmas történetet tárt a játékosok elé, de azt nehéz lenne mondani, hogy mindegyik a világ szép oldalát mutatta. A koncepció általában a világ árnyoldalába enged betekintést, és bár még nem tudjuk, hogy mi vár ránk a GTA VI-ban, nem számítunk alapvető koncepcióváltásra. Az évek során a GTA játékokban elengedhetetlen kellék volt a gyilkosság, a kínzás, a bankrablás, a prostitúció és sok minden más. Igen, ezt a listát még sokáig sorolni lehetne, és bár ez mind „csak egy játék” és fikció, számtalan vita és kutatás foglalkozik ma is azzal, hogy ez hogyan hat a fiatal játékosokra.

Egy kezdeményezés pedig úgy tűnik, a játékhoz is elért, célja pedig pontosan az, hogy tanítsa a játékosokat. Ehhez pedig talán a legjobb ötlet az volt, hogy külön küldetéseket hoznak létre a GTA-ban, ami jobb, mint bármilyen kampány, amit el tudok képzelni.

Játékmód az emberkereskedelem ellen

Nos, nemrég megjelent egy új mod, ami a GTA V-t arra használja, hogy a fiatal játékosokat megtanítsa a valós veszélyekre, különösen az emberkereskedelem veszélyeire. A játékmód a Mission Talita nevet kapta, amit az azonos nevű nonprofit csoport készített, akik a való életben bajbajutott nőknek segítenek. A mod négy küldetéssel bővíti a játékot, és négy nő megmentésére kéri a játékosokat, amik mindegyike valós, emberkereskedelemmel kapcsolatos eseteken alapulnak. Vagyis ezek az esetek igaz történetek.

„Tekintettel arra, hogy a GTA sok fiatal számára az első találkozás lehet az emberkereskedelem és a prostitúció áldozataival, fennáll a veszélye annak, hogy a játék károsan befolyásolja a prostitúcióval kapcsolatos felfogásukat és hozzáállásukat” – írja a szervezet.

A szervezet szerint mod annak a kiváló példája, hogy új utakat kell találni arra, hogy a súlyos problémákat láthatóvá tegyük. Ezekkel a veszélyekkel ugyanis túl sok nőnek kell nap mint nap szembenéznie szerte a világon. A Mission Talita ingyenesen letölthető a honlapról, sőt: sok információt tartalmat a szervezet tevékenységéről.

Ha belegondolok, zseniális ötlet egy videojátékban bemutatni ezeket a veszélyeket, és kiválóan mutatja, hogy egyes szervezetek milyen módon tudnának sokkal közelebb kerülni a közönséghez és a céljukhoz. Egy videojátékban létrehozott, játékmódba ültetett küldetés talán sokkal jobban segít megérteni a fontos problémákat, mint bármilyen hirdetés. Reméljük, hogy ez a pár küldetés valóban eléri a célját!

Ezt láttad már?

Létezik egy Dragon Ball-epizód, amit még egyetlen magyar sem látott

×