Mindig érdemes felidézni a franchise nagyhatású jeleneteit, amelyek igazán meghatározták a Dragon Ball sorozatokat. Válogatás a legemlékezetesebbek közül.

Gábor János

2024.03.11. – A Dragon Ball generációk kedvence, szóval sosincs rossz pillanat arra, hogy megnézzük, milyen ikonikus pillanatok és váratlan fordulatok tették naggyá ezt a franchise-t. Napokkal azután, hogy a rajongók sokkot kaptak a szerző, Akira Toriyama halálhírétől, végképp’ aktuális megnézni, milyen ikonikus jelenetek tették felejthetetlenné a sorozatokat. A CBR segítségével össze is szedtünk tízet.

Piccolo bukása (Dragon Ball)

Ezt a jelenetet méltán listáztuk a sorozat leglegendásabb összecsapásai között is. A Dragon Ballban még általában kisebb a küzdelem tétje, mint a folytatásokban, de Piccolo király (Sátán) főgonoszként elég veszélyes ahhoz, hogy legyőzze a Föld legnagyobb harcosait. Szerencsére az ifjú SonGoku az antagonista útját állja. Az epikus leszámolásban a végsőkig fokozzák a feszültséget, és Sátán feszegeti is a hősök határait. Goku végül felhagy az óvatoskodással, és ráveti magát a főgonoszra, akinek egész egyszerűen keresztül szakítja a mellkasát. Döbbenetes, már-már sokkoló momentum, szóval helye van ezen a listán is.

Goku vs. Vegita (Dragon Ball Z)

A sugárharcok és energiaütközések a Dragon Ball alapelemei, de az egyik legkorábbi feltűnésük egyben az egyik legikonikusabb is. Goku első Vegita elleni harca során a dolgok a végletekig kiéleződnek: SonGoku Kamehamehát lő Vegita felé, mire az a saját jellegzetes mozdulatával, a Galick Gun-nal válaszol. Talán ugyanolyan nagy pillanat, mint amikor SonGoku – Krillin legnagyobb megdöbbenésére – végül úgy dönt, futni hagyja Vegitát.

Goku vs. Kefla (Dragon Ball Super)

A Dragon Ball Superben látható Erő Tornáján Goku a valaha volt egyik legstílusosabb mozdulatát mutatja be. Miután megcsapolja az Ultraösztönt, Goku messze jobb harcosnak bizonyul Kale és Kaulifla potera fúziójával, Keflával szemben. A párosnak ezzel együtt is van még egy utolsó esélye. Goku feltölt egy Kamehamehát és folyamatosan kitér Kefla támadásai elől. Egy utolsó kétségbeesett kísérletben Kefla teljes erejű robbanást idéz meg, amit Goku még mindig a Kamehamehával a kezében hárít, mielőtt közvetlen közelről bevisz egy támadást. Szép pillanata ez a Dragon Ball Supernek, ami ezen a ponton bizonyítja, hogy van még benne lendület és meglepetés.

Trunks szétvágja Dermesztőt (Dragon Ball Z)

Trunks simán a rajongók egyik kedvence lett – rögtön a beköszönésnek és annak a bizonyos fontos első benyomásnak a hatására. Nehéz lenne olyan Dragon Ball-rajongót találni, aki ne ismerné fel a pillanatot, amikor Trunks kettévágja Dermesztőt a Future Trunks-saga során. Ez nem egyszerűen félelmetes mozdulat, de jól példázza Trunks erejét is a sorozat addigi legerősebb gonosztevőjével szemben. Nagy harcos, aki visszautazik az időben, hogy figyelmeztesse a Z Harcosokat és mindent elmondjon nekik, amit az androidok által jelentett fenyegetésekről tudniuk kell.

Goku teleportálása (Dragon Ball Z)

Goku küzdelme Cellel közfelkiáltással a Dragon Ball Z egyik legjobban animált része. A látványelemek jól illeszkednek a nagyszerű harci koreográfiához, amiben Goku a valaha volt legjobb mozdulatait mutatja be. Köztük SonGoku ma már ikonikusnak számító Instant Transmission (azonnali átvitel) Kamehamehájával. Teljes erőből feltölti a Kamehameha-hullámot, ami egyenesen Cell felé irányul, de az jól felkészült és kitér előle. Goku ekkor használja ki váratlanul az új azonnali átvitel képességét, hogy Cell elé teleportáljon, közvetlenül azelőtt, hogy a robbanást elindítaná. Ezzel alaposan meglepi nem csak Cellt, hanem a közönséget is.

Vegita önfeláldozása (Dragon Ball Z)

Miután Vegita hagyja, hogy Babidi irányítsa az elméjét – mert ezzel Majin erőre tehet szert – úgy tűnik, minden remény elveszett. Vegita is hajlandó ugyanakkor kitolni a saját határait, hogy még tovább legyen képes elmenni a büszkeségéért. Erre a határra akkor ér el, amikor szemtanúja lesz Bubu elsöprő erejének. Kétségbeesett kísérletként arra, hogy megmentse, akiket szeret, Vegita feláldozza a saját életét, hogy minden erejét a Végső Robbanásra összpontosítsa, abban a reményben, hogy ezzel a démont is elpusztíthatja. Ez a Csillagharcos herceg hosszú karakterfejlődésének csúcspontja: jól bizonyította, milyen rendíthetetlen az ereje. És ugye itt öleli meg először Trunksot is.

Goku ultraösztöne (Dragon Ball Super)

A Dragon Ball Super sorozat megosztotta a rajongókat, különösen kezdetben, addig, amíg el nem indult a nagy multiverzumi battle royale. Ezt követően már elkezdte idézni a DBZ nagyságát. A színvonal emelkedésére jó példa Goku Ultraösztöne volt, amit Akira Toriyama azzal a céllal vezetett be, hogy a sorozat története kapjon végre egy kicsit nagyobb hype-ot, és kezdje el behúzni a kezdetben csalódott fanokat. Az új erőfejlesztések általában a Dragon Ball legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak, és ez nem volt másképp Goku szuperösztöne esetében sem. Ha valami, akkor ez tényleg felrázta az érdeklődést, még időben ahhoz, hogy a széria ne fulladjon unalomba.

Apa-fia Kamehameha (Dragon Ball Z)

SonGoku fia, SonGohan harca Cell ellen sok szempontból érzelmi hullámvasút. Gohan messze erősebb, de a tapasztalatlansága, naivitása és túlzott magabiztossága miatt végül olyan nehéz helyzetbe kerül, ami, egyre inkább úgy tűnik, Cell javát szolgálja. A két harcos közötti csata a két karakter konfliktusának csúcsa, amibe SonGohan minden erejét beleadja. A sorozat egyik legemlékezetesebb jelenetében SonGohan a lelkét önti a sugárba, miközben az apja szelleme jelenik meg mögötte, bizonyítva, hogy Goku még halálában is a fia mellett áll.

Goku és Raditz brutális vége (Dragon Ball Z)

Goku és Raditz közös halála szintén az egyik legikonikusabb pillanat a Dragon Ball Z-ben: SonGokut és Raditzot is keresztül vágja Ifjú Sátán különleges sugárágyúja, és ez remek korai bizonyítéka annak, hogy Goku milyen messzire hajlandó elmenni a Föld védelmezéséért. Persze Goku halála sosem végleges, így ezúttal sem, és ha padlóra kerül, mindig valamivel erősebben tér vissza. Ha másért nem, arra biztosan kiváló volt Goku ideiglenes elvesztése, hogy feljebb pakolja a lécet a sorozatban ezután következő, rendkívül erős ellenfelei számára, akikkel a Z Harcosoknak még szembe kell nézni.

Szuper Csillagharcos (Dragon Ball Z)

SonGoku Szuper Csillagharcossá válása simán az egyik legismertebb pillanat az anime, és pláne a Dragon Ball franchise történetében. Miután Dermesztő terrorizálta SonGoku összes szövetségesét és megölte legjobb barátját, Krillint, a harcos nem tudta tovább fékezni a dühét. Egyetlen epikus dühkitörésben szabadjára engedte minden rejtett képességét, és példátlan fizikai átalakuláson ment keresztül. Valószínűleg nincs olyan anime rajongó, aki ne ismerné fel Goku tüskés szőke haját, amit az átalakulással szerez. Dermesztő – vesztére – túl messzire ment, ezzel minden idők legveszélyesebb ellenfelét szabadította magára.

Olvasd el ezt is:

Búcsú Akira Toriyamától – A legendás Dragon Ball atyja és öröksége

×