Akira Toriyama halála után megszólaltak a manga-alkotók, a Xenoverse játékosok, Goku eredeti hangja és a színész Jackie Chan is.

2024.03.09. – Talán már hallottátok, hogy váratlanul 68 éves korában elhunyt Akira Toriyama, akit leginkább arról ismert a világ, hogy ő híres Dragon Ball sorozat alkotója. Mivel a világ egyik legjelentősebb alkotójáról van szó, aki számtalan ember számára jelentett inspirációt, sokan fogalmazták meg gondolataikat egy-egy mondatban. A manga-művészek egész sora, a rajongók, a játékosok és hírességek is gyászolnak.

Manga-művészek

Toriyama március 7-én akut vérömleny következtében bekövetkezett hirtelen halála az egész világot sokkolta.  Munkássága számos népszerű sorozatot inspirált, mint a Naruto vagy a One Piece, amik a mai napig nagy sikerrel futnak. A One Piece alkotója, Eiichiro Oda és a Naruto alkotója, Masashi Kishimoto közös nyilatkozatain kívül számos más művész és színész is tisztelgett Akira Toriyama előtt.

Naruto és One Piece

A „ONE PIECE” alkotója, Eiichiro Oda és a „NARUTO” alkotója, Masashi Kishimoto szintén Akira Toriyama halálának hírére:

„Túl korai még. Szomorúság önt el, amikor arra gondolok, hogy soha többé nem látom őt. Gyerekkorom óta csodáltam. Legyen a mennyország olyan örömteli világ, amilyennek elképzelted” – írta Oda.

„Most tudtam meg a hírt a Sensei haláláról. Hatalmas veszteséget érzek, nagyobbat, mint amikor a Dragon Ball véget ért… Még mindig nem tudom, hogyan kezeljem ezt az űrt a szívemben. Még a Dragon Ballt sem tudom olvasni, amit imádok… Imádkozom, hogy Akira Toriyama Sensei nyugodjon békében” – fogalmazott a Naruto alkotója.

Mangaművészek

„Toriyama-sensei… komolyan mondod? Még mindig olyan fiatal vagy… Imádkozunk a lelkekért”írta a Blue Lock alkotója, Yusuke Nomura, aki egy másik posztban hozzátette: „Most, hogy belegondolok, az az öröm, amit akkor éreztem, amikor a barátaim megdicsértek, ahogy általános iskolában a Dragon Ballt másoltam, miután elolvastam a nagymamámnál talált Jump könyveket, talán oda vezetett, hogy ma mangaművész vagyok”.

A One Punch Man készítője, Yusuke Murata: „Sok olyan dolog van, amit kifejezetten Toriyamától kaptam. Alázatosan imádkozom, hogy a lelke békében nyugodjon. Furcsa módon egyáltalán nem érzem úgy, hogy meghalt volna. Valószínűleg ezért volt számomra olyan, mint egy csillag az égen” – fogalmazott.

A Slam Dunk alkotója, Inoue Takehiko: „Egyszerűen nem tudom elfogadni. Köszönöm, Toriyama.”

Megumi Ishitani, néhány One Piece és Dragon Ball Super epizód rendezője: „Imádkozom, hogy a lelked békében nyugodjon”.

Toyotarou, a Dragon Ball Heroes spin-off manga szerzője, a Victory Mission és a Dragon Ball Super illusztrátora: „Azért rajzoltam mangát, mert azt akartam, hogy Toriyama sensei büszke legyen. Ez volt a mindenem.”

Hiro Mashima, a Fairy Tail és az Eden’s Zero alkotója: „Toriyama-sensei nélkül nem lettem volna mangaművész. Szomorú vagyok.”

A DRAGON BALL Z filmek forgatókönyvírója, Takao Koyama: „Túl sok emlékem van… Nem értem az életet. Imádkozni fogok a lelkekért.”

A Pluto alkotója, Naoki Urasawa: „Amikor olvastam a Shonen Jumpban a „Dr. Slump” új sorozatát, azt gondoltam: „Hűha, ez az ember egy másik szintre emeli a mangát”. Akira Toriyama azóta rendkívüli teljesítményt ért el. Szerettem volna egyszer találkozni veled, és meghallgatni a történetedet. Nagyon kiábrándító. Őszintén imádkozom a lelkedért, hogy nyugodjon békében.”

A Spy X Family alkotója, Tatsuya Endo: „Ha nem lett volna Toriyama-sensei, valószínűleg nem célom, hogy mangaművész legyek. Még most is, mindig arra gondolok, hogy gyerekként izgatottan várom minden héten a Dragon Ballt. Nagyon szépen köszönöm minden csodálatos munkádat. Őszintén imádkozunk Toriyama Sensei lelkének megnyugvásáért”.

A Shonen Jump, Toriyama műveit kiadó magazin közleményben Yuji Horii, a Dragon Quest videojáték alkotója: „Még mindig hitetlenkedve fogadom Toriyama halálhírét, ami olyan hirtelen történt. Toriyamát azóta ismerem, mióta a Shonen Jump írója voltam, majd a felelős szerkesztő ajánlásával úgy döntöttem, hogy őt kérem fel a játék illusztrálására, amikor elindítottam a Dragon Questet. Az azóta eltelt 37 év alatt számtalan bájos figura rajzolására kértek fel, beleértve a karaktertervezéseket és a szörnytervezéseket is. A Dragon Quest története Toriyama karaktertervein alapul. Toriyama és a néhai Sugiyama barátok voltak, akik hosszú ideig dolgoztak a Dragon Questen. Hogy ő meghal… nem is tudom, mit mondhatnék még. Nagyon, nagyon csalódott vagyok.”

Goku és Vegita hangja

A 87 éves Masako Nozawa, SonGoku, SonGohan és SonGoten eredeti japán hangja megdöbbent a hír hallatán: „Nem akarom elhinni. A fejem üres, mert nem akarok gondolni rá. Amikor Gokut látom, eszembe jut, amit Toriyama mondott nekem: ‘Ugye vigyázol Gokura?’. Nagyon nagy becsben tartom azt a pillanatot. Arra késztet, hogy azt mondjam: „Goku mellett maradok, amíg van hozzá erőm”. Sensei, kérlek, vigyázz ránk az égből. Reméljük, hogy békében távozik.”

Ryō Horikawa, Vegita eredeti japán hangja: „Olyan volt, mint egy villámcsapás a semmiből, és még mindig nem tudom elhinni. A sorozat új iránya most indult. Mos egyre több és izgalmasabb történetet kellett volna elmesélni. Ez túlságosan hirtelen jött. Nagyon sajnálom. Köszönöm szépen, hogy ilyen csodálatos művet alkottál. Kérlek, pihenj jól.”

Jackie Chan

Az igazi nagy rajongók jól tudják, hogy Toriyamára milyen nagy hatással voltak a Jackie Chan filmek, ami a Dragon Ballon is nagyon meglétszik. Számtalan utalás található az eredeti Dragon Ball történetekben, és itt nem csak a harcművészetre kell gondolni. Jackie Chan, aki többször is találkozott Toriyamával, azt írta: „Akira Toriyama mester, köszönöm, hogy annyi klasszikust alkottál; ezek mindig velünk lesznek. Isten veled.”

Játékosok

Persze nem csak a művészek, de a rajongók is gyászolnak. A még mindig népszerű online Dragon Ball játékban, a Xenoverse 2-ben is összegyűltek a játékosok leróni tiszteletüket. Egyes rajongók megkérték a PS4-es Xenoverse 2 játékosokat, hogy csatlakozzanak, majd mindannyian összegyűltek egy online lobbyban, felemelték a kerekterük kezét, mint mikor Genki Damát kell alkotni. Természetesen nagyon sokan gyűltek össze.

Mint látható, nagyon sokan gyászolnak most, a világ egy igen értékes embert veszített el. Nyugodjon békében!

×