Egy kutatás arra volt kíváncsi, hogy fegyvert ragadhatunk-e csak azért, mert videojátékokkal játszunk.

Régóta kérdés a nagyvilágban, hogy vajon tényleg szülhet-e erőszakot az erőszakosnak kikiáltott videojáték? Az évek során rengeteg elemzés, kutatás készült a témában, melyek többsége egyértelműen rávilágított, hogy nincs kapcsolat a videojátékok és az erőszak között. Ahogy arról nemrég a BBC is beszámolt, a Gun Violence Archive szerint 2023-ban eddig 200 tömeglövöldözés történt az Egyesült Államokban. Az elmúlt három évben évente átlagosan több mint 600 lövöldözés történt. Ez nagyjából napi két ilyen eset, ami tragikus módon sajnos emberéletet követelt. Az elmúlt évek legdurvább támadása 2017-ben, Las Vegasban történt, amikor valaki tüzet nyitott a Route 91 Harvest zenei fesztiválon részt vevő tömegre, 50 embert megölve és mintegy 500-at megsebesítve.

Az évek során nagyon sokan, leginkább persze a média a fegyveres erőszakot az „erőszakos videojátékok” jelenlétének tulajdonította. Sőt: vannak olyan politikusok, akik hasonlóan vélekednek, és azért küzdenek, hogy a lövöldözős játékokat betiltsák egyes államokban.

Kevin McCarthy republikánus elnök például egyszer azt mondta: „Ezeknek a videojátékoknak az ötlete, amelyek dehumanizálják az egyéneket, hogy egy játékban lövöldözni kell egyénekre és másokra – úgy érzem, ez probléma a jövő generációi számára. A korábban bemutatott tanulmányokból láttuk, hogy mit tesz ez az egyénekkel”.

Nos, talán éppen ezért Stanfordi kutatók nemrég olyan kutatást végeztek, aminek célja pont az volt, hogy ezt az összefüggést kiderítsék. Nos, kedves videojáték-rajongók, az eredmény:

Nem találtak ok-okozati összefüggést a videojátékok és a valós életben elkövetett fegyveres erőszak között.

A Fortune cikke hozzáteszi, hogy az erőszakos videojátékok valóban összefüggést mutatnak az „agresszióval”, de nem az erőszakkal. A tanulmány ezután az erőszakos bűncselekmények változását vizsgálta az úgynevezett „erőszakos” videojátékok megjelenésével párhuzamosan. A kutatók az FBI éves bűnügyi jelentéseit használták, de ismét nem találtak kapcsolatot a kettő között. Sőt, arról számoltak be, hogy a videojátékok népszerűségének növekedését követően enyhe csökkenés volt tapasztalható a valós életben elkövetett bűncselekményekben – a kutatók felvetése szerint a videojátékok az agresszió levezetésére szolgálhatnak.

A kutatás a videojátékok pozitívumaira is rámutatott, hangsúlyozva, hogy jótékony hatással lehetnek a mentális egészségre és a világnézetre. Azok, akik videojátékokkal játszottak, jobb problémamegoldó készséggel, jobb önbecsüléssel és kognitív képességekkel rendelkeztek. A kutatók azt is megállapították, hogy a gamerek körében csökkent a depresszió, a stressz és a magány.

Borítókép: GamingBible

Ezt láttad már?

Eljött a 100+ gigás játékok korszaka, de fel vagyunk-e rá készülve?

 

×