Ahhoz, hogy a mai konzolgeneráció valóban tudja a 60 FPS-t, túl sok mindennek kellene egyszerre teljesülni, amivel adósak a gyártók és a játékfejlesztők is.

Gábor János

2024.03.13. – Szinte hihetetlen, de a PlayStation 5 és az Xbox Series termékcsalád 2024-ben lép a negyedik életévébe a piacon. Nem tűnik ennyire hosszú időnek: mintha tegnap leplezték volna le őket és ígérték volna azt, hogy a teljesítményük tartósan jobb lesz, továbbfejlesztett vizuális élménnyel és villámgyors SSD-technológiával.

Számos tényező – köztük a chiphiány – miatt a PlayStation 5 életciklusa a korábbinál hosszabb generációkon átívelő időszakot eredményezett. A PS4-re, illetve PS5-re egyaránt elkészült nagy címek közül a Horizon: Forbidden West vagy a God of War: Ragnarök például csak évekkel azután (2022-ben) debütált, hogy az újgenerációs platform megjelent. Az elnyúlt átmeneti időszak miatt nagyon friss emléknek tűnik a Sony mostani konzoljának érkezése, holott a realitás az, hogy négy év után (2020-as konstrukcióról van szó) már kezd elavulttá válni. Emlékezetes, hogy a PS4 hét évig volt jelen a piacon, vagyis a PS5 mára vastagon átlépte kereskedelmi ciklusának félidejét, sőt, a gyorsuló technológiai fejlődéssel talán hamarabb megy ki a formájából, mint a korábbi konzolcsaládok. Ez persze ugyanúgy igaz az Xbox Series X|S-ekre is.

Már most köhögnek az új játékok súlya alatt

2024-ben egyre több olyan játékra bukkanhatunk, amelyek feszegetik a legújabb konzolok határait, ezért a fejlesztők elkezdték felkínálni a játékosoknak azt a lehetőséget, hogy válasszanak a teljesítmény és a grafika között, mert a kettő együtt nem feltétlenül megy. A Dexerto elemzése szerint ez a jelenség most már gyakran megmutatkozik a konfigurálható menükben, ahol a ray tracing technológiát, vagy a játék magasabb képkockasebességgel való lejátszásának lehetőségét kínálhatják – gyakran a belső felbontás rovására. Megjegyzik: persze itt nem az esport-fókuszú címekről beszélünk, amelyeknek minimum 60 FPS-t kell megcélozzanak, hanem inkább a filmszerű AAA-játékokról.

Forrás: Naughty Dog

De mi a helyzet akkor, ha egy cím teljesítményopciók nélkül érkezik, és nem éri el a 60 FPS-t, akármit is csinálsz? Ez nem teljesen ismeretlen, ha egy korábbi generációs játékok által produkált precedenst veszünk. A Naughty Dog The Last of Us-ja 30 FPS alatt futott, még a PlayStation 3-on, de a játék köztudottan feszegette a Sony akkori legkorszerűbb hardverének határait. 2024-ben mintha valami nagyon hasonló tendencia ismétlődne meg: a hamarosan érkező Dragon’s Dogma 2 a legfrissebb várakozások szerint PlayStation 5 konzolon 30 (vagy kevesebb) FPS-t céloz meg, 4K-s felbontással. Egyelőre nem világos, hogy a cím ki tud-e hozni több képkockát, ha alacsonyabb felbontáson renderel, de a jelenség aggasztó lehet a konzoltulajdonosoknak. Ha a legújabb, legmodernebb játékokat a legnagyobb felbontásban akarod játszani, akkor a legrosszabb esetben 30 FPS-sel, vagy akár az alatt kell elviselned a játékot.

Még mindig és továbbra is 60 FPS alatt

Annak, hogy miért nem várhatunk el 60 FPS-t a mai játékkonzoloktól, így a PlayStation 5-től és az Xbox Series X|S-től több oka is van. Az egyik a teljesítmény és ár viszonya: a 60 FPS elérése minden játékban komoly számítási teljesítményt igényel, ezért a gyártók kénytelenek egyensúlyt teremteni e két szempont között. A 60 FPS garantálása (minden egyes játékban) jelentősen növelné a konzolok árát és méretét, ami sokak számára elérhetetlenné tenné őket. Aztán ott van a játékok optimalizálása: a 60 FPS eléréséhez nem elegendő csak a konzol hardvere; a játékokat ugyancsak optimalizálni kell, a konzol specifikációinak megfelelően, ami időigényes és költséges folyamat – nem is minden fejlesztő hajlandó rá. Erre jön aztán a 4K felbontás igénye, ami tovább növeli a számítási igényt, és ezzel bizony a mai legerősebb konzolok nehezen küzdenek meg.

Sok konzoljátékos a mai napig jobban preferálja a szebb grafikát, mint a minél fokozottabb képkockasebességet, szóval számukra nem okoz nehézséget kiegyezni a 60 FPS alatti számokkal. Sok játék ennek megfelelően olyan művészeti stílusban készül PlayStation 5-re vagy Xbox Series X|S-re, hogy az élvezhetőségük nem függvénye a 60 FPS-nek. Ezek többnyire lassabban hömpölygő történeteket és sztorivezérelt játékmenetet tartalmaznak – mindenki megelégedésére (ha tényleg jó a narratíva).

Forrás: Electronic Arts

Marad a kompromisszum

Mivel a 60 FPS elérése a mai konzolokon nem egyszerű feladat, gyártóknak, a fejlesztőknek és a játékosoknak egyaránt ügyesen kell lavírozniuk a teljesítmény, az ár, a grafika és a játékélmény határmezsgyéin. Ami tényleg durva, belegondolva, mennyire friss emléknek tűnik a jelenlegi konzolgeneráció megjelenése. A hardverek fejlődésével ugyanakkor arra lehet számítani, hogy egyre elterjedtebbé válik a 60 FPS: idővel bírni fogják a konzolok és egyre több tévé is, amit várhatóan hamar kihasználnak a játékfejlesztők. A köztes időszakban (vagy tovább) ott vannak az átmenetre olyan technológiai megoldások, mint például a változó frissítési sebesség (VRR), ami segíthet a játékok simább futtatásában anélkül, hogy állandó 60 FPS-t kellene fenntartani.

A 60 FPS elvárása a konzoloktól valóban jogos és lassan időszerű lenne, viszont fontos, hogy reálisak legyenek az elvárásaink!

A játékkonzolok chipjeinek teljesítménye kezd viszonylag lassúvá válni. Ez nem azt jelenti, hogy a PS5 és az Xbox Series X nem erős – csupán arról van szó, hogy nem elég jól felszereltek ahhoz képest, amit a modern játékok növekvő teljesítményigénye elvár. A 4K felbontások megcélzása nagy teljesítménycsökkenést jelent, és bár a konzolok ezt egy checkerboarding megoldással jól kezelik, még mindig volna min javítani – pláne ahhoz képest, amit a PC szegmensben látunk.

Az AMD legújabb stacked chipset (vagy 3D) kialakításai a nagyobb és gyorsabb gyorsítótáraknak köszönhetően masszívan javítják a játékteljesítményt, az Intel egymagos órajelek pedig egyre szemkápráztatóan gyorsak. A legújabb RDNA 3 vagy RTX 40 sorozatú grafikus kártyákkal párosítva az olyan címek, mint a Cyberpunk 2077, nem csak a 60 FPS-t érik el, hanem – az új AI képkockageneráló eszközöknek köszönhetően – 100 FPS-re és a fölé is emelkednek. Ez alaposan feladja a leckét a konzoloknak.

További összehasonlítások és részletek FPS-kérdésben itt:

30 FPS vs. 60 FPS – Döntsük el végre, egyszer és mindenkorra!

×