Frissítette magyarországi szolgáltatását a médiahatóság, amivel Téged támogat – egyrészt sebességméréssel, másrészt az online panaszkodás lehetőségével.

Gábor János

2024.03.13. – Bár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság internetsebesség-mérő oldala 2015 óta létezik, most frissítettek is rajta egyet, hogy még jobb szolgáltatásokkal segítse a felhasználókat. Regisztrációért cserébe persze jobb lehetőségeket ígér, de például a DSL-teszt elvégezhető az adataid megadása nélkül is.

Forrás: NMHH

A HVG azt írja, a mérési lehetőségeken (internet sebessége, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés) kívül már olyan adatokat is megjelenít a szelessav.net, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei. Ehhez mondjuk érdemes feliratkozni, hogy nyomon tudd követni a mérési eredmények helyét, idejét, és kapott értékeit. Újdonság még, hogy a médiahatóság szoftvere akár 10 Gbps-os internet mérését is végre tud hajtani, mobilról pedig 5G-hálózaton szintén futtathatsz tesztet. Érdekes továbbá ez a térkép, amin rákereshetsz a saját régiódra, ha megnéznéd, mekkora adatsebességet tudnak felétek a mobilszolgáltatók.

A médiahatóság azt javasolja, hogy a szolgáltató ígéreteihez képest tartósan alacsonyabb értékek mérése esetén kérj tőlük hardveres mérést.

A mérődoboz ingyen igényelhető, de csak abban az esetben, ha eleve 1000 Mbits-nál kisebb internet-előfizetésed van. Mivel jelenleg ezeknek a szolgáltatásoknak az ellenőrzésére és ügyfélszerződésben rögzített értékeinek betartatására koncentrálnak, csak olyan eszközt adnak, ami eddig a határig mér. Azt ígérik egyébként, hogy később olyan mérődobozokat is beszereznek, ami 1000 Mbits-nél nagyobb sebességet képes a helyszínen mérni és nyomon követni.

Jó tudni, hogy kapsz némi segítséget arra az esetre, ha a szolgáltatód annak ellenére is szórakozik veled, hogy már mindenkivel kiabáltál az ügyfélszolgálaton. A fentebb írt mérődoboz hitelesíti a panaszodat, és ha ezután se kapod azt a szolgáltatást, amiért fizetsz, kérvényezheted a médiahatóság vizsgálatát.

Egyre fontosabb kérdés az internet sebessége:

Zabáljuk az online játékkal a sávszélességet! Készen áll erre az internet?

×