Belegondolni is durva, hogy az emberiség története során hány ember élt már ezen a bolygón. És milyen sokan sosem játszhattak videójátékokkal.


Németh Dávid

2023.09.30. – Nagyon, nagyon tisztelem azokat, akik tudnak számolni. Azért, mert én és a számok világa, az 23532121. Látjátok, mondtam! A számokat persze akkor is nehéz felfogni, ha valaki már helyettünk kiszámolja a dolgokat. Például: a Földön jelenleg élő emberek száma meghaladja-e a valaha történt elhalálozások számát? Ugye, hogy kicsit bonyolult? Pedig ezzel csak azon agyalunk, hogy most sokkal többen élünk-e egyszerre a Földön, mint valaha az emberiség története során?

Ennek számos tényezője van, de az egyik legbeugratósabb, hogy az emberi népesség az elmúlt két évszázadban jelentősen és ugrásszerűen kilőtt. Az 1900-as években még csak 1,6 milliárd ember élt a Földön, 2023-ban viszont már több mint 8,1 milliárd. Ahogy arról az Iflscience beszámolt, valaki nemrég kiszámolta,

hogy az emberi történelem során eddig hány ember élhetett összesen a Földön.

Sokan vagyunk/voltunk

Persze mivel nem volt minden korban népszámlálás, a tudósok is néhol csak becslésekre hagyatkozhatnak, amikor ilyet ki akarnak számolni.

„Amikor már volt népszámlálás vagy amikor az országok elkezdtek adót szedni, elkezdtek írásos nyilvántartást fejleszteni” – magyarázta Wendy Baldwin, a Népességügyi Referencia Iroda (PRB) munkatársa a BBC-nek 2012-ben. Tekintettel arra, hogy az első modern emberek 60 000 évvel ezelőtt hagyták el Afrikát, ez elég sok idő, ameddig becslésekre kell hagyatkoznunk.

„A vaskori Franciaországban (Kr. e. 800-tól Kr. e. 100 körülig) az átlagos várható élettartamot mindössze 10 vagy 12 évre becsülték” – magyarázta a PRB, közzétéve legfrissebb népességbecsléseiket.

„Ilyen körülmények között a születési arányszámnak körülbelül 80 élveszületésnek kellene lennie 1000 emberre vetítve, csak hogy a faj fennmaradhasson. Hogy ezt perspektívába helyezzük, a magas születési ráta ma körülbelül 35-45 élveszületés 1000 lakosra vetítve, és ez csak néhány szubszaharai afrikai országban figyelhető meg”.

Nemrég új becslés született

Körülbelül egy hónapja az Amerikai Természettudományi Múzeum új videót osztott meg, amiben részletesen megmutatják, hogy az egyes korokban mekkora lehetett a teljes népesség. Nagyon durva, hogy az iparosodásnak és az orvostudománynak köszönhetően milyen gyorsan nőtt a népesség a Földön.

 

A PRB a történelem és az őskor különböző pontjairól származó népességbecsléseket használta fel, és egy feltételezett születési rátát alkalmazott. Ami az idők során egyre alacsonyabb lett, hogy tükrözze a csökkenő születési rátát. A módszer durva becslést adott a születések számáról. Szóval jobb lett volna, ha az ókori emberek időt szakítottak volna a vadászat helyett a nyilvántartásra. Na, most már mindegy.

Szóval a kutatók becslése szerint i.e. 190 000 óta mintegy 117 milliárd ember született, ami messze meghaladja a ma élő 8 milliárd embert.

Gamerek?

És most jön a legfontosabb kérdés. Ebből a 117 milliárd emberből milyen sokan élték le úgy az életüket, hogy sosem játszottak videojátékokkal. Szegény párák. Egy érdekes adattal zárjuk a cikket. A ma élő 8,1 milliárd emberből, a Solitaired adatai szerint már 3,3 milliárd ember gamernek nevezhető. Ez a szám 2025-re eléri a 3,6 milliárdot. 2022-ben csak a Steamen elképesztő 10 ezer új játék jelent meg. Valaki meg már több mint 15000 órát tolt egyetlen játékba. Számok… úgy utálom őket!

Ezt láttad már?

Működő konzol, memóriajáték? – Ezek a legjobb gamer kulcstartók

×