Nem ezek lesznek a Sony, illetve a PlayStation legjobb évei. A leépítések után most hatalmas bajba keveredhet a japán cégóriás.

2024.03.06. – Közvetlenül azután, hogy elbocsátott közel 900 dolgozót, úgy tűnik, a Sony gondjai még korántsem értek véget. Amint azt a Twitteren (vagy, ha úgy jobban tetszik X-en) megosztották, körülbelül 90 000 ember írt alá csoportos keresetet a Sony ellen a PlayStation Store-ban található játékok túlárazása miatt.

 

És, hogy miért számít ez? A per 2023-ban indult először 5 milliárd fontért az Egyesült Királyságban. Noha akkoriban ez nem tűnt komoly problémának, azóta igencsak eszkalálódott a helyzet, ráadásul tényleg szignifikáns drágulás tapasztalható. Az aláírások számának növekedésével az összeg is 6,27 milliárd dollárról 7,9 milliárd dollárra nőtt. A per elsődleges oka igencsak egyszerű, a PlayStation lényegében túlárazza a PlayStation Store-ban fellelhető játékokat.

Mennyi az annyi?

A Sony megpróbálta eltussolni az ügyet, de elutasították, az Egyesült Királyság törvényszéke tárgyalásra bocsátotta az esetet. Ezt pedig az előrejelzések szerint még az idén megejthetik. Az ügyet most a Milberg London brit ügyvédi iroda viszi.

Az ügy szerint a PlayStation túlzott és tisztességtelen árat kér a játékokért, ugyanis csaknem 30%-ot számít fel minden harmadik féltől származó, digitális platformon értékesített játék után. Ez nem csak az ügyfelek számára eredményez felfújt, irreális árakat, hanem a játékfejlesztők számára is csekély haszonkulcsot jelent.

sony

Forrás: PlayStation blog

A Sony a közelmúltban 10 milliárd dolláros bevételkiesést könyvelt el, miután nem érte el a pénzügyi évre vonatkozó értékesítési célokat. Ha a per előrehalad, és a Sony elveszíti azt, ez hatalmas pénzügyi problémát jelenthet a Sony számára. Bár ez első nekifutásra igencsak vérlázítónak tűnik és rossz színben tünteti fel a Sonyt, sajnos nem ők az egyetlen cég, ami ezzel az eszközzel él. Az Xbox és a Valve is ugyanennyi jutalékot von le a webshopukban forgalmazott harmadik féltől származó játékok után, az egyetlen kivétel az Epic Games, ami csak 12%-ot kér.

A 90 000 aláírás és az a tény, hogy végül tárgyalásra kerül a sor, még hosszútávon komoly bajt eredményezhet a Sonynak, s így a PlayStation helyzete is kérdésessé válik a piacon. A céget már most is támadják az elbocsátások és egy komplett stúdió bezárása miatt, de úgy tűnik, ez csak a kálvária kezdete.

Ezt olvastad már?

Több előnnyel járhatnak, de nem tökéletesek: ezért (ne) vegyél ívelt monitort

×