Hát nem a Horizon: Forbidden Westté a legbarátibb PC-s gépigény.


Bódi Dániel

2024.03.05. – Ahhoz képest, hogy 2022-ben PS4-re is megjelent, sőt, egészen remekül elfutott még a legősibb alapgépeken is, meglehetősen kemény követelményeket támaszt a PC-s közönség elé a hamarosan kibővített formában számítógépekre látogató Horizon: Forbidden West.

 

Itt azért hozzá kell tenni hamar, hogy a szuperalacsony beállításokhoz tényleg nem kell erőgép: egy GTX 1650-en már el fog indulni, de annak fényében, hogy a héten 2023 leglátványosabb játéka, az Alan Wake 2 is már egész jól fog futni a GTX 10-es szérián, nem valószínű, hogy a két éve készülő, és az előző részhez képest nem sokat fejlődő Forbidden West-portot ezért külön meg fogjuk tapsolni. Aki a minimum minimumjánál jobb élményt szeretne a pénzéért, annak jó, ha legalább egy RTX 3060-as, vagy egy RX 5700-as GPU duruzsol a gépházában. Persze a kettő között lehet még próbálkozni az RTX 20-as szériával, de csodákat ne várjunk, az ajánlott az RTX 30-nál kezdődik.

RTX 3070, vagy RX 5800 kártyákkal már magas beállításokkal 1440p/60 FPS mellett is lehet játszani, aki viszont még ennél is többre vágyik, az az RTX 40-esek felé kacsintgasson. Minden beállítási szinthez 16 GB RAM-ra lesz szükség, a telepítés előtt pedig érdemes 150 gigát kipucolni neki az SSD-ről. A processzorlista elég változatos, szóval azt majd az alábbi hivatalos táblázatban csekkold.

Nem ez a legbarátibb gépigény mostanság, úgy pedig kifejezetten furcsa is, hogy a PS4-től kezdve, a PS4 Prón át a PS5-ig az összes konzolon kiválóan futott – az effekteken és a textúrák felbontásán túl nem sok különbséggel. Az is érdekes, hogy a PC-s verzió már kifejezetten SSD-t kíván, pedig jól tudjuk, hogy a PS4-ek sem rendelkeztek mással, csak HDD-vel – ezért élünk a gyanúperrel, hogy azokról is el fog indulni Aloy posztapokaliptikus utazása, pláne a Microsoft Direct Storage-támogatásával.

 

A Horizon: Forbidden West PC-s gépigénye mindezek miatt kissé érthetetlen, hiszen a legújabb, legmodernebb megoldásokat és látványt prezentáló címek támasztanak ekkora elvárásokat a játékosok elébe – mint a RoboCop, az Alan Wake 2, de egy csomó másik 2023-as és 2024-es játék is sokkal megengedőbb, mint a néhai PS-exkluzív, ami mindennek tetejébe még csak nem is támogatja a ray tracinget, vagyis a valós idejű részecske szimulációt. De igazából teljesen mindegy a kifakadás, ha ennek kell megfelelni, akkor ennek kell megfelelni.

A mindenféle kiegészítőt és a Burning Shores sztori DLC-t tartalmazó Horizon: Forbidden West Complete Edition március 21-én jelenik meg PC-re a Steamen (23.600 forintért) és az Epic Games Store-on (22.490 forintért).

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz

×