A Remedy megcsinálta a lehetetlent: remekül optimalizálták az Alan Wake 2-t, ami már az „ősrégi” GTX 10-es videokártyákon is jól elfut.


Bódi Dániel

2024.03.05. – A héten egy igen jelentős javítást kap a tavalyi esztendő túlzás nélkül leggyönyörűbb videojátéka, az Alan Wake 2. Bár a finn horror pontosan azt a magas minőséget, elborult, de zseniális történetet, valamint látványt szállította, amit a Remedy csapata előzetesen ígért, de sajnos a stúdióra jellemző hibáktól sem volt mentes. Az egyik szignifikáns probléma például, ami miatt az Alan Wake 2-ből nem lett akkora gigasiker, mint megérdemelné, hogy a finn fejlesztők még csak meg sem próbáltak PC-re optimalizálni.

Persze teljesen érthető és elfogadható, hogy a legteljesebb horrorélményben a legújabb csúcskártyák tulajdonosainak lehet része, de az RTX 2060-nál meghúzott minimum gépigény azért elég sokakat elriaszthatott. Pedig még csak nem is mérték drágán: az Epic Games Store-ban 17.790 forintot kérnek érte, sőt, igen hamar akciós is lett, így a megjelenés után egyetlen hónappal csupán mindössze 10.000 forint ráfordításával be lehetett rámolni.

Ugyanakkor jogos felvetés, hogy mégis minek fizetne az ember, ha úgysem bírná el a gépe?

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy ez csak a soron következő frissítésig probléma. A Remedy ugyanis a háttérben tovább csiszolta a remekművet, ami állítólag már a héten remekül fog futni a GTX 10-es sorozatú Pascal GPU-kon is. Ez azért is nagy dolog, mert ezeket a kártyákat az NVIDIA idestova 10 éve jelentette be, és nagyjából 6-7 éve vannak piacon, vagyis még az előző generációban (Xbox One-PS4) voltak meghatározói az utóbbi időben szupergyorsan fejlődő PC-s szcénának.

És, amikor azt mondom, hogy remekül fut rajta 2023 leggyönyörűbb játéka, akkor semmi túlzást nem engedtem meg magamnak: bár korábban ezeken a GPU-kon elindult az Alan Wake 2, de játszhatatlanul, 10-15 FPS-sel futott, jobb típusokon néha elérte a 24-28 FPS-t – természetesen a lehető legminimálisabb beállításokon. De ezen nyilván nem csodálkoztunk, hiszen a Remedy eleve az RTX 20-as szériánál húzta meg a legalsó határt. Most mégis úgy tűnik, hogy hónapokkal később sikerült a lehetetlen: GTX 1060-on már a legszámításigényesebb területeken is 26-27 FPS-re képes, GTX 1070-en ugyanitt 21-ről 32-re nőtt a másodpercenkénti átlagos képfrissítésszám, míg GTX 1080-on 25-ről 43-ra, GTX 1080 Ti-on pedig 29-ről 58 (!!!) FPS-re nőtt a számláló.

Talán mondanom sem kell, hogy minderre minimumon, a PS5-Xbox Series X Performance módjának megfelelő beállítások és viszonylag alacsony, de még bőven élhető felbontás mellett képesek a ma már gyengének számító kártyák – megjegyzendő, hogy még így is hihetetlenül fest a játék, sőt, a magas (60) FPS miatt sokan így játszották konzolokon is a 30 FPS-es ray tracinggel pimpelt Quality mód helyett.

Minderről a Digital Fondry is készített egy előzetes technikai betekintést, érdemes megnézni, ha menet közben is érdekel a javulás. A Remedy szerint a héten mindenképp élesítik a frissítést, amely után már a régebbi videokártyák tulajdonosai is tehetnek majd egy próbát az Alan Wake 2-vel.

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz

×