Az ívelt monitorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Nem véletlenül, ám nem teljesen hibátlan ez a kialakítás sem.

2024.03.06. – Nincs könnyű dolga azoknak a játékosoknak, felhasználóknak, akik manapság nézelődnek monitorok után. Ez most kivételesen jót jelent, hiszen olyan színes a jelenlegi felhozatal, hogy könnyen elveszhet benne az ember. A paneleket már korábban kiveséztük, az OLED monitorok pedig egyelőre akkora felárral rendelkeznek, hogy a felhasználók 99%-nak bizony sajnos opciók. A méret és a felbontás szintén teljesen egyéni preferencia, a nagyobb nem feltétlenül jobb választás mindenkinek. Van azonban egy olyan szempont is, mely csak az elmúlt években kezdett igazán kérdéssé, tényezővé válni. Ez pedig nem más, mint a hajlított kialakítás, azaz ívelt monitorok egyre nagyobb népszerűsége. Sokáig úgy tűnt, hogy le is csengett már ez a láz, ám az elmúlt időszakban egyre több gyártó jelentkezett ismételten ilyen példányokkal.

Nézzük is, hogy miért (nem) érdemes ívelt monitorokat venni!

Jobban beszippant a játék

Ívelt monitor

A legfőbb ok, amiért a vásárlók egy-egy ívelt monitor mellett teszik le a voksot, az a játékélmény fokozása. Az ívelt képernyőnek köszönhetően olyan érzése van a játékosnak, mintha a játék részese lehetne. Lebilincselőbb módon élhetik át az egyes jeleneteket, miközben valójában minden más specifikáció megegyezik egy-egy nem hajlított monitorral. Ez a jelenség még inkább észrevehető az ultraszéles ÉS ívelt monitorok esetében, főleg AAA címekkel karöltve.

Egyszerűbb a multitask

Manapság már nem ritka, hogy két-három monitorral rendelkezik egy-egy átlagos felhasználó is. Legyen szó játék közbeni multitaskról vagy épp munkáról, bizony a több terület mindig remekül kiaknázható. A legtöbb hajlított képernyős monitor azonban 21:9 vagy akár még szélesebb képátlóval kecsegtet, melynek köszönhetően akár két monitort is kiválthatnak. Ráadásul a kép folytonossága sem szakad meg, illetve az ívelt képernyőnek köszönhetően jobban átlátható több ablak is.

Nincs torzítás

Síkképernyős, főleg nagyobb átmérővel rendelkező monitorok esetében észrevehető jelenség, hogy a képernyő széle már sokszor torzíthat, sötétedhet is. Ívelt monitorok esetében ez nem annyira jellemző, hiszen nem csak a panel maga, de sok esetben a képernyő megvilágításáért felelős fényforrások is „hajlított” formában helyezkednek el, sokkal természetesebb módon világíthatják meg így a képet. Olcsóbb modelleknél ez sajnos nem mindig igaz, erre a hátrányoknál ki is térünk.

Kevésbé terhelik a szemet

Ívelt monitor

A képernyő görbülete valamennyire igazodik a szemgolyó formájához, mellyel a természetesnek ható látómező érzését akarják előteremteni a gyártók. A síkképernyős monitorok jobban megerőltetik a szemet, hiszen nehezebb fókuszálni azok tartalmára. Különösen igaz a nagyobb méretekkel rendelkező, síkképernyős monitorokra, hiszen a sarkak jóval távolabb vannak, mint a kijelző közepe. Ívelt képernyőnél ez a jelenség is megszűnik, sokkal komfortosabb lehet az ilyen kijelzők hosszabb távú nézegetése.

Nem tökéletesek az ívelt képernyők sem

Az olcsóbb, ívelt monitorok megvilágítása nem tökéletes

Az olcsóbb, ívelt monitorok megvilágítása nem tökéletes – Reddit

Butaság lenne azt hinni, hogy az ívelt képernyők hibátlanok és nem rendelkeznek semmilyen hátránnyal. Néhány hibát a kialakításnak lehet felróni, a technikai jellegű problémák is ebből adódnak. Az alábbi kellemetlenségre érdemes felkészülni, ha hajlított képernyőre vágynánk:

  • Megnövekedett helyigény. A legtöbb hajlított képernyős monitor ultraszéles is, így sok esetben másfél, két monitornyi helyet kívánnak maguknak.
  • Drágák. Azonos specifikációjú panelek (pl. IPS, 1440p és 144 Hz) esetében is elkerülhetetlen tény, hogy a hajlított kialakítás többe kerül, mint a síkképernyős. Néha a másfélszeres, kétszeres szorzó sem elképzelhetetlen, mely sokakat eltántoríthat a vásárlástól.
  • Egyenetlen megvilágítás. Sok, főleg alsó kategóriás modell esetében sajnos a gyártó spórol a megvilágításon. Ennek köszönhetően teljesen egyenetlen lehet a képernyő fényereje, ha összehasonlítjuk a kijelző közepét és a széleket. Nagyobb lehet a „beszivárgás” mértéke is, hiszen sokkal nehezebb megteremteni ilyen körülmények között a tökéletesen zárt világítást.

A fenti szempontok és hibák ismeretében már könnyebben el lehet dönteni, hogy mennyire érdemes az ívelt kijelzők felé orientálódni. Az OLED panelek megérkezésével már hibrid kijelzők is érkezhetnek majd, ahol a felhasználó döntheti el, hogy milyen mértékben hajlítaná a képernyőt. Ez azonban még a jövő zenéje, mely csak évek múlva érkezhet a megfizethető árkategóriába.

Forrás: PCWorld

Ezt láttad már?

Újonc is érkezett: íme az ultimate videokártya ranglista 2024 márciusában

 

×