A szubjektív listán nem csak kifejezett pecaszimulátorok sorakoznak: néha a mellékküldetésekből születik brutál erős horgászjáték.

Gábor János

2024.03.06. – Kimenekülnél a világból, de csak ritkán teheted meg, hogy nyakadba veszed a vidéket meg a természetes kirándulóhelyeket? Ahhoz, hogy elszakadj a valóságtól és kapj valamit a természet simogató öleléséből, néha elég bekapcsolni az alábbi 7 realisztikus horgászjáték valamelyikét. Bár egyik sem érhet fel a tiszta levegő, a vízpart, a kirándulás és a horgászat igazi életérzéséhez, legalább megkóstoltatják veled a hangulatot, amit aztán – erre a nyakamat tenném – a valóságban is mihamarabb szeretnél majd megtapasztalni!

Fishing Sim World: Pro Tour

A Dovetail Games 2018-as pecaszimulátora a feketeöves horgászokra veti ki a hálót. Ahogy a címe is elárulja, profi ligát képviselő sporthorgászok (a világ 100 legjobbja) szerepelnek benne, és karrier módban éppen velük szemben kezdhetsz versenyezni, különféle számokban, a sügérektől a pontyokon át a rablóhalak kifogásáig. Lényeges, hogy ha tényleg nagyon Pro vagy, még e-sport karriert is befuthatsz vele: szerezhetsz például szponzorokat vagy építhetsz közösségi rajongótábort – PC, PS és Xbox platformokon.

Professional Fishing

A MasterCode 2018-as játéka azt ígéri, hogy a békés, simogató természetes környezet ellenére a legkevésbé sem álmosító élményt kapsz a pénzedért. Várjunk csak, milyen pénzért? Az alapjáték egy filléredbe sem kerül, így hamar horogra akadhatsz, de utána 5-15-20 eurós DLC-kkel lehet csak tovább fokozni a teljesítményt. Ez a horgászjáték remek és realisztikus szimulátora ahhoz, hogy ráérezz, milyen a folyó-, vagy tóparton lehuppanva dobálni a csalit – akár a barátaiddal együtt, akikkel klubot alapíthatsz, hogy más csapatokkal keljetek versenyre. Készül a második része (demo itt), de addig is, amíg megjelenik, Steamről beszerezhető az első.

Fishing: Barents Sea

Horgászjáték szempontból erős év volt 2018. A Misc Games is ekkor adta ki a sikeres Fishing: Barents Sea-t, amiben a kereskedelmi halászatot lehet szimulálni. Irányítsd a saját halászhajódat és fedezd fel a norvég vizek végtelenül szép vidékeit, a legjobb fogási helyek keresése közben. Kezdd kicsiben, egy kishajóval, amit a nagyapádtól örököltél, fogj halakat és szerezz pénzt fejlesztésekre még nagyobb, még jobb hajókra, még jobb felszerelésekre, aztán a sikeres napot öblítsd le a kikötői kocsmában, ahol egyébként legénységet szerezhetsz és megbízásokat fogadhatsz el! PC, PS, Xbox platformra is van.

Fishing: North Atlantic

Ugyancsak a Misc Games játéka, amit az előbbi cím ihletet. A 2020-as cím teljesen új helyszínen, az Atlanti-óceán északi, rideg hullámai között dob a mély vízbe. A halászat ezúttal is vérre menő küzdelem és kőkemény biznisz, amit a kanadai Új-Skócia fenséges világában kell sikerre vinned, miközben megcsodálod az óceáni élővilág változatosságát. Keress óceáni aranyat, hogy fejleszthető halászhajókra és különböző halászfelszerelésekre költhesd! PC-re, PS-re, Xboxra is van.

Ultimate Fishing Simulator és Ultimate Fishing Simulator 2

Az első játék rárabolt azokra a hobbi pecásokra és horgászni vágyókra, akik látványos külsőségek között akarták megismerni a halfogás élményét. A remek szórakozáshoz hozzá tartozik, hogy jó legyen a fogás, amit a cím garantált, viszont többféle műfajban kellett bizonyítanod a rátermettségedet, a villantózástól a parti pecázáson át lékhorgászatig. A franchise tavalyelőtti, második IP-je tovább fokozta a fanatizmust: hat festői környezetben 60 különböző halfajra, köztük akár olyan óriásokra kellett rámenni, mint a tigriscápa. A 2017-es Ultimate Fishing Simulator PC, PS, Xbox platformokra is elérhető, míg a 2022-es Ultimate Fishing Simulator 2-t egyelőre PC-re akaszthatod le.

Far Cry 6

Ez meg hogy kerül ide? Hát úgy, hogy bár a sikeres teljesítéséhez nem szükséges kifogni egyetlen halat sem, van egy szemet gyönyörködtető mellékszál, amikor ennek a szép hobbinak hódolhatsz, a Far Cry 6 ray tracinggel felpimpelt világában. A Santuario-szigeten végrehajtott Fuel the Revolution küldetés egyik jutalma egy horgászbot, amit a kalóz és halász Benito Mengueztől kapsz. Ha megvan, már pakolhatod is a csalit, és érdemes megtenni, mert a játékban jobban sikerült kidolgozni a horgászat élményét, mint más, akár direkt pecázást szimuláló címekben. Nyilván elsősorban nem ezért érdemes belevágni a Far Cry 6-ba (PC, PS, Xbox), de nagy extra, az egyszer biztos!

Red Dead Redemption 2

Újabb kakukktojás, nem horgászjáték, de muszáj megemlíteni, mert a vadászat mellett igazán szépen kidolgozták benne a horgászat szépségeit is. Mondjuk, a RDR2-ben valahogy semmit se sikerült elrontani, így nem csoda, ha a pecázás még annak is élményt ad, aki egyébként unja az ilyesmit. Tanúsíthatom. Ahhoz, hogy megszerezd a horgászbotot, a 2. fejezet során kell teljesítened az A Fisher of Men című küldetést. Az ebben megmentett horgász jutalmaz meg az alapfelszereléssel, amit ezután mindig megtalálsz a fegyver itemek között, amikor csak kedved támad meglátogatni a játék különböző, festői szépségű horgászpontjait. PC, PS és Xbox platformokon is megteheted.

Ha egy horgászjáték neked nem elég lendületes, száguldj:

7 atomjó versenyjáték, ami legalább akkora buli, mint a Mario Kart

×