Hamar véget ért a Nintendo újabb boszorkányüldözése: a YUZU és a Citra fejlesztői azonnal bedobták a törölközőt, mindenhonnan leszedik az emulátorokat.


Bódi Dániel

2024.03.05. – Hatalmas győzelmet aratott a minap a Nintendo, amely hírhedten keményen harcol a vállalat szellemi termékeit bármilyen hivatalosan nem engedélyezett formájú felhasználása ellen. Ebbe a Pokémonos modoktól kezdve szinte minden beletartozik, amihez a japán cég tulajdonát képezi, főként az olyan emulátorok, melyek a játékgyártó játékait futtatják nem túl legális módokon.

A Nintendo azonban sokáig türelmesen kivárt, majd amikor az egyik legnépszerűbb emulátor, a YUZU patreonos bevétele az újabb The Legend of Zelda-játék megjelenése előtt kilőtt, lépésre szánták magukat, majd idén február végén hivatalosan is pert indítottak a program készítői, a Tropic Haze tagjai ellen…

… akik meglepően hamar kapituláltak.

A Gizmondo szerint YUZU és a Nintendo 3DS-re kihegyezett Citra emulátorok alkotói szinte azonnal bedobták a törölközőt, és pár napon belül peren kívül megállapodtak a cégóriás hírhedt hatékonysággal dolgozó jogi osztályával. Így az emulátorokhoz tartozó összes fejlesztés, tartalom, fájl és weboldal a Nintendóhoz kerül, a fejlesztők mindenről lemondanak, és a jövőben sosem készíthetnek más hasonló programokat, valamint kártérítés gyanánt 2,4 millió dollárt ~ mintegy 874 millió forintot is fizetnek.

A YUZU mögött álló fejlesztők közleménye szerint sosem állt szándékukban direkt megkárosítani a Nintendót, az emulátoraikat őszinte rajongásból, szenvedélyből készítették, melyekkel pusztán szélesíteni szerették volna játékgyártó tartalmaihoz való hozzáférést. Ezzel szemben a Nintendo egészen másként vélekedik erről, szerintük ugyanis a két emulátor valójában csak a másolásvédelem kijátszása érdekében született. Ezt aláhúzadó (de semmiképp sem alátámasztó) a YUZU adminjai is elismerték, hogy az emulátort sajnos igen gyakran használták a Nintendo játékainak és azok tartalmainak megjelenés előtti kiszivárogtatására.

Tulajdonképpen pontosan ez történt a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdommal is, aminek YUZU-val futtatható kalózverziója napokkal a Switches megjelenés előtt játszható volt PC-n, méghozzá nagyobb felbontással és képfrissítéssel. A YUZU napjai tehát meg voltak számlálva, és mivel jogilag a bíróság is kalózkodás elősegítésének tartja ezt a fajta emulációt, ha a Tropic Haze fejlesztői nem akartak Gary Bowser sorsára jutni (aki a Team Xecuter embereként Nintendo-játékokra specializálódott kalózoldalt üzemeltetéséért börtönbüntetést és 14,5 millió dolláros büntetést kapott jussául), akkor bizony feltett kezekkel meg kell adniuk magukat a skalpgyűjtő Nintendónak.

A vállalat pedig ezzel három legyet csapott egy csapásra: egyrészt és másrészt megszűnik és mindenhonnan eltűnik a YUZU és a Citra, azok további fejlesztése pedig leáll, illetve újabb komoly példát statuálnak azoknak, akik esetleg hasonló program létrehozását fontolgatják, esetleg újból fel szeretnék tölteni valahová a most eltávolított programokat. A YUZU ugyanis nyílt forráskódú volt, a fejlesztők pedig állítólag bevételhez csak a Patreon-támogatóik révén jutottak, ami havonta 28.000 dollárt, kb. 10 millió forintot jelentett.

A YUZU lelövése azonban más érdekes kérdéseket, valamint problémákat is felvet: a Nintendo (a PlayStationhöz hasonlóan) nem különösebben foglalkozik a régi játékok megőrzésével, melyek egy idő után így eltűnnek az idő homokdűnéi között. Az emulátorokkal azonban a játékmegőrzés problémája is megoldódik, hisz általuk akkor is el tudjuk indítani a régi játékokat, ha a célhardvert már sehol sem tudjuk beszerezni. A YUZU-hoz hasonló emulátorokat tehát a Nintendónak kellene finanszíroznia, valamint a konzoljaira portolni, hogy azokkal több tíz évvel ezelőtti, még Wii-re, WiiU-ra, DS-re, vagy akár GameCube-ra megjelent címekkel is lehessen játszani.

Ezt is olvasd el:

Ezért videojátékozol hajnalokig akkor is, ha már hulla fáradt vagy

×