A Nintendo of America úgy döntött, hogy egyszer s mindenkorra felveszi a kesztyűt az emulátorkészítőkkel. Célkeresztben a Yuzu!

2024.02.28. – Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi kategória rajongói mindig azzal érvelnek, hogy az asztali gépek lényegében mindent tudnak. Ha elég erős vasat rakunk össze, akkor minden PC címet pörgethetünk rajtuk, valamint konzol exkluzív játékokat is, ha megtaláljuk a megfelelő emulátort. A szépséghibája ennek a narratívának az, hogy az emulátorok nem hivatalos programok, ráadásul a legtöbb esetben kalózkodás mezsgyéjén jutnak ROM-okhoz – lényegében emulálható, például Switch programokhoz – az emberek.

Olyan helyzetből van a legkevesebb, hogy valaki rendelkezik az adott játékkal és így „jogosan” használja a letöltött játékot a PC-jén is. Ráadásul a konzolkiadók épp azért gyártanak exkluzív játékokat, hogy növeljék a hardvereladásokat. Így tehát, ha valaki emulátorhoz nyúl, az a cégeknek egyáltalán nem kedvez. A Nintendo is azoknak az óriáscégeknek a csoportját erősíti, ami igencsak nem szereti, ha szórakoznak a brandjeivel. Ott vannak példának okáért a rajongói Pokémon játékok, amiket úgy üldöz a japán vállalat és a Pokémon Company, mintha nem lenne holnap.

Egy korszak vége?

Természetesen nem titok, a Nintendo Switch is rendelkezik már emulátorral, ez az úgynevezett Yuzu. Tapasztalt fejlesztők munkája, ugyanis az a csapat kreálta, akik a Citrát is megvalósították, ami pedig a Nintendo 3DS-t emulálja a PC-kre. Eddig úgy tűnt, hogy az emulálás, mint olyan csak morálisan támadható, jogilag túl nagy falat lenne, nos ezen tervez most egyszer s mindenkorra változtatni a Nintendo.

nintendo

A Nintendo of America pert indított a Yuzu Switch emulátor leállítására, a szerzői jogok megsértése miatti kár megtérítése érdekében. A Nintendo Switch 2017-ben jelent meg, és a játéktörténelem egyik legkelendőbb konzoljává vált, nem csoda, hogy ilyen pedigrével gyorsan az emulálók célkeresztjében találta magát.

 

Állításainak további megerősítése érdekében a Nintendo azt állítja, hogy a Yuzu támogatottsága a Patreonon megduplázódott a Zelda: Tears of the Kingdom megjelenése előtt. Az iratban azt is hozzáteszik, hogy az emulátor „szellemi tulajdonjogok megsértésére szolgáló eszközökké alakítja a gépeket”, lehetővé téve a játékosok számára, hogy Switch játékokkal játsszanak „egy fillér fizetése nélkül” a Nintendónak, vagy a fejlesztőknek és kiadóknak, akik játékokat gyártanak és adnak ki a konzolra.

Ilyesmire korábban még nem volt példa, így nehéz lesz megjósolni a per végkimenetelét. Ám az biztos, hogy ha nyer a Nintendo, nem csak a Yuzu lesz veszélyben, hanem az egész emuláció, mint kategória.

Ezt olvastad már?

40 percnyi játékmeneten pörög a világ eddigi legvalósághűbb játéka

×