Egyre több pletyka, szivárgás érkezik az Nvidia és az AMD háza tájáról is. Ezúttal a Radeon kártyák várható erejéről érkeztek hírek.

2023.03.03. – Nem titok, hogy az AMD egy ideje letett a teljesen flagship kategóriáról. Az RTX 4090 megjelenése után kijelentették, hogy a Radeon RX 7000 szériából nem érkezik olyan kártya, mely megszorongathatná a bestiát. Az AMD inkább a középkategóriában szeretne erősödni az elkövetkezendő időszakban, hiszen a legtöbb felhasználó ebből az árszegmensből választ. Az idő eldönti, hogy jó döntés volt-e, ám az biztos, hogy az RTX 4090 a maximalisták játékszere, „hétköznapi” felhasználásra jóval olcsóbb kártyákkal is be lehet érni, még akkor is, ha 4K a cél.

Az elmúlt évekre szintén jellemző volt, hogy az AMD azonos áron sokszor jobb raszteres teljesítményt nyújtott. Azaz azonos pénzért jobb FPS számokat sajtolhattak ki a Radeon tulajdonosok a Ray Tracing nélküli címekben. Sok esetben pedig VRAM tekintetében is a vörös óriás rajongói járhattak jól. Ahogy azonban előkerült a Ray Tracing kapcsoló, sokszor több kategóriát is zuhantak az AMD termékei. Ezt a technológiát egyértelműen az Nvidia kártyái képesek sokkal hatékonyabban kiaknázni, a Radeon kártyák labdába sem rúghatnak. Remek kérdés volt azonban, hogy mit hozhat a következő generáció.

Úgy tűnik, hogy az AMD a következő generációban is jelentősen elmarad az Nvidia kártyáktól

Nagyon úgy tűnik, hogy az AMD és az Nvidia is 2024-es kiadással kalkulál. A jelenleg rendelkezésre álló szivárgások és pletykák alapján az AMD következő szériája 30%-os javulást hozhat Ray Tracing körülmények között. Ez elsőre nem is hangzik rosszul, ám az Nvidia RTX 50, azaz a Blackwell kártyák akár 250%-os javulással kecsegtetnek. Nem véletlen ez, hiszen a 2024-ben megérkező RDNA4 és az RX 7000 széria lelkét adó RDNA3 architektúra valójában az RDNA2 kicsit továbbfejlesztett változatai. Ennek köszönhetően igazi ugrást az RDNA5 hozhat majd, ám arra 2026-ig kell várni. Remélhetőleg az RDNA4 kellemesebb fogyasztási értékekkel megfűszerezve érkezhet, melynek köszönhetően a szegényes Ray Tracing támogatás ellenére is remek választások lehetnek majd az alsóbb kategóriában. Természetesen a hivatalos bejelentésekig érdemes pletykaként kezelni a híreket, ám az elmúlt időszakban nem igazán tévedtek a szivárogtatók. 

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Tényleg rossz, ha állandóan a töltőn lóg a laptop?

×