Jó, vagy nem, de az Instagram legújabb bővítménye lehetővé teszi mások helyzetének figyelését és azt is, hogy adott helyszínen hagyj üzenetet.

Gábor János

2024.03.01. – Készül egy térképes kiegészítő az Instagram alkalmazásba – állítja kiszivárgott képernyőmentések alapján a TechCrunch. Az oldal azt írja, az újdonság neve „Friend Map”, ami egy a Snap Maphoz hasonló opt-in funkció: lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben lássák barátaik tartózkodási helyét. A vállalat szerint egyelőre csak egy prototípust tesztelnek belőle, házon belül. Innen szerezhetett képernyőfotókat a Friend Mapról először tudósító Alessandro Paluzzi mérnök is, aki nem először kerül be a világsajtóba közösségi média fejlesztésekkel kapcsolatos fülessel. A TechCrunch megjegyzi:

ha megjelenik, akkor a Friend Map egy újabb nagy nyúlás az Instagram részéről, hiszen korábban szintén a Snapchattől lopták a bődületesen népszerűvé vált Stories funkciót.

Barátok nyomon követésére mondjuk nem csak a rövidvideós appban, hanem Apple eszközökben is volt lehetőség, aztán ebből, a Lokátorból fakadhatott az AirTag készülékek ötlete, hogy a táskádban, tárcádban, kulcsaidon, stb-n ugyancsak lehessen nyomkövető, ha nagyon akarod. Az új funkcióval az Instagram nyilván arra akarja rávenni a felhasználókat, hogy még több időt töltsenek az alkalmazásban, és kevesebbet a többi cég szolgáltatásaival.

 

@alex193a bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

 

Nyilván Te döntöd el, hogy megosztod-e a helyzetedet másokkal

A Paluzzi által közzétett képernyőmentések szerint az Instagram Friend Map lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy bizonyos emberek számára engedélyezzék a rálátást a helyzetükre. A képek alapján a helyadatok végponttól végpontig titkosítva lesznek, és az is kiválasztható, hogy a user tartózkodási helyét megossza-e az alkalmazás azokkal a követőkkel, akik visszakövetik őt, vagy létrehozható egy „közeli barátok” lista, ugyanerre a célra.

A Friend Map használata teljesen fakultatív: alapból nem teszi láthatóvá a helyzetedet senkinek, csak akkor, ha erre külön engedélyt adsz, amit bármikor visszavonhatsz, vagy ott a „Ghost Mode”, ha csak az utolsó aktív tartózkodási helyedet rejtenéd el a követőid elől. A Friend Map az egymás megfigyelésén túl lehetőséget ad rá, hogy rövid üzeneteket vagy jegyzeteket hagyj – a jelenlegi Notes mintájára, csak épp’ a térképen, például azzal, hogy „itt vagyok, ide gyere”, vagy „ezt a gyrost ki ne hagyd, ha erre jársz”. A Friend Map pillanatnyilag egy nem hivatalos funkció, amire nyilván sok teszt vár, mire a Meta nyilvánosságra hozza és bevezeti.

Reméljük nem hozza magával a bullying újabb klónját:

Zaklatás a skinek miatt: újfajta bullying a free-to-play játékokban

×