A DDR5 memóriák még csak most kezdenek el igazán elterjedni, ám a fejlődés nem áll meg. Akár már 2025 elején debütálhatnak az első DDR6 modulok.

2024.02.29. – A DDR5 memóriák még csak manapság kezdenek igazán elterjedni. Az első időszakban csak az Intel 12. és 13. generációs processzorai támogatták a szabványt. Sőt, az Intel annyira nem bízott még a technológiában, hogy az LGA 1700 foglalatos processzorok akár DDR4-gyel is beérik, nem kötelező még a DDR5 modul. Az AMD azonban egy fokkal bátrabb volt, hiszen a 2022 szeptemberében bemutatott, Ryzen 7000 széria csak és kizárólag DDR5 modulokkal hajlandó elindulni, nincs választási lehetőség.

Az elmúlt időszakban tovább zuhant a DDR5 memóriák ára, 2024-re már egyre kisebb az árkülönbség. 2022-ben akár még száz ezer forintos felárral is járhatott a friss szabvány, manapság ez maximum néhány tízezer forintban mérhető. A teljesítménybeli különbség pedig már néhány játékban is megmutatkozik, az alkalmazások azonban egyértelműen jobban szeretik a gyorsabb memóriákat. Jogosan gondolhatták azonban sokan, hogy a DDR6 megjelenésétől még hosszú évek választanak el minket. Ennél jobban nem is járhatnánk messzebb az igazságtól, nézzük is, hogy mit tartogat a DDR6.

Brutális DDR6 sebességek

Manapság a gyártók előszeretettel Mhz számokkal szeretnek dobálózni, de az MT/s sokkal pontosabb mutató. Természetesen van átfedés a kettő között, ám a Mhz kifejezés annyira beleivódott a köztudatba, hogy a gyártók nem merik lecserélni. A szabvány azonban MT/s mértékegységet használ, mely azt mutatja meg, hogy az adott RAM mennyi adatot képes szállítani másodpercenként. Ahogy azt sejteni lehetett a DDR6 itt nagy ugrása készül majd, hiszen a DDR5 esetében is ez a tendencia volt jellemző. A jelenlegi információk alapján az alábbi sebességekre lehet készülni:

Típus JEDEC szabvány Tuningolt modulok
DDR akár 400 MT/s akár 533 MT/s
DDR2 akár 1,066 MT/s akár 1,333 MT/s
DDR3 akár 2,133 MT/s akár 2,666 MT/s
DDR4 akár 3,200 MT/s akár 5,333 MT/s
DDR5 akár 6,400 MT/s akár 8,4000 MT/s
DDR6 akár 12,800 MT/s akár 16,800 MT/s

A Samsung mérnökei már 2021-ben is „DDR6-12800” modulokat vizionáltak, ez az elmúlt időszakban sem változott. A gyárilag tuningolt modellek esetében pedig az 16800 MT/s és/vagy MHz számokkal is találkozhatunk majd a megjelenés után.

Két Channel már nem is elég

1 Channel vs 2 Channel

1 Channel vs 2 Channel

DDR4-ig minden egyes modul egyetlen egy chanellel, azaz csatornával rendelkezett, ám DDR5 esetében ez már duplázódott, azaz egyetlen egy modul is két csatornán keresztül kommunikál. A fejlődés a DDR6-tal sem áll meg, az új típusú modulok már 4 csatornán keresztül kommunikálnak a processzorral. Ez a szám azt adja meg, hogy a RAM-modul és a processzorba integrált memóriavezérlő mennyi kommunikációs csatornán keresztül tud kommunikálni. A memóriavezérlő felelős azért, hogy a RAM-ba érkező és távozó adatok áramlását kezelje. Ez bizony ismét minőségi sávszélesség ugrással járhat, az alábbi specifikációkkal érdemes kalkulálni:

  • DDR akár 3.2 GB/s
  • DDR2 akár 8.5 GB/s
  • DDR3 akár 17.0 GB/s
  • DDR4 akár 28.8 GB/s
  • DDR5 akár 67.2 GB/s
  • DDR6 akár 134.4 GB/s

Jól látható, hogy a DDR4 – DDR5 ugrás tényleg brutális volt, a DDR6 pedig ezt duplázná tovább. A sávszélesség tehát már itt sem lesz gond, a gyárilag tuningolt memóriák pedig még ennél is többre lehetnek képesek.

Több funkció, kevesebb feszültség

Nem elég, hogy több szinten is brutális ugrásra készül a DDR6, még az energiahatékonyság is nőhet. Az összes manapság elismert DRAM chip gyártó, mint például a Samsung, Micron, Nanya, és az SK Hynix már elismerte, hogy az energiahatékonyság is javulhat. Ennek köszönhetően az alaplap által kiosztott feszültség még barátságosabb lehet, így a hőtermelés is. A memóriamodulok fogyasztása manapság is elhanyagolható tényező, ám bizonyos hőmérsékletek felett már hibáznak a chipek. Erre pedig remek megoldás lenne a feszültség és a hőtermelés csökkentése.

Mikor érkezhet?

A fenti adatokból tehát leszűrhető, hogy a memóriák sokkal gyorsabbak lesznek majd, miközben az energiahatékonyságuk, fogyasztásuk és a hőtermelésük is javulni fog. Felhasználói oldalról tehát mindenképp profitálhatnak majd ismét a játékok és a programok is. A Samsung már bejelentette, hogy jelenleg az utolsó simításokat végzik a DDR6 memóriákon, mindezt a JEDEC szabványért felelős munkatársakkal. Ide sorolhatjuk a többi DRAM és System-on-Chip gyártót. Senkit nem ér majd tehát meglepetésként iparágon belül az új technológia, hiszen a JEDEC tagja többek között az Apple, az AMD, az Intel, a Microsoft vagy épp a TSMC is. A véglegesítés hatalmas eséllyel 2024-ben le is zajlik majd, az első DDR6 memóriamodulok pedig már 2025 első felében megérkezhetnek. Először a szerver szegmensben bukkanhatnak fel a memóriák, majd az év végén akár a high-end asztali masinákban is felbukkanhat egy-egy példány.

Ezt láttad már?

Megéri kipróbálni: így töltheted le és használhatod a megújult Nvidia appot

×