Több szakértő szerint a hirtelen vadul bepörgő bitcoin árfolyama hamarosan újabb rekordokat fog döntögetni.


Bódi Dániel

2024.02.29. – Mikor 2021 végén, 2022 elején gigantikusat zakózott a hegycsúcsról a Bitcoin árfolyama, a legtöbb laikus nehezen képzelte, hogy két évvel később nemhogy visszakapaszkodik, de még a korábbi rekordját is meg fogja dönteni.

A piacvezető kriptovaluta értéke egészen 2022 decemberéig zuhanórepülésben volt, majd 16.542 dollárról 2023 januárjára csodamód 23.125 dollárra szökött. A szolid, de határozott gyarapodást pedig egészen júniusig képes is volt fenntartani, majd egy kisebb gödör után különösen meglódult a szekér. 2024-et így már 40.000 dollár per bitcoin indítottuk, azt viszont talán még a legelhivatottabb kriptohívők sem gondolták volna, hogy mindössze egyetlen hónap leforgása alatt 20.000 dollárral fog többet érni a BTC.

A Bitcoin aztán február 28-án újra őrült magasságokba ért, mikor az értéke érménként meghaladta a 63.690 dolláros árfolyamot.

Ilyen drágán 2021 novemberében mérték a virtuális aranyat, amikor is 69.000 dollár is adtak érte. Hogy egészen pontosan mi lehet az oka a BTC árfolyamának drámai emelkedésének, azt csak találgatni lehet, de két fontos katalizátort biztosan meg tudunk nevezni. Egyrészt áprilisra várják a bitcoin-felezést, ami azt jelenti, hogy a bányászok hálózat üzemeltetésért járó jutalma 50%-kal lesz kevesebb: a blokkok után eddig 6,25 bitcoint kaptak, ami 3,125 BTC-re csökken.

Tekintve, hogy a bitcoin száma véges (21 millióra van korlátozva, amelyből 19 milliót már kibányásztak), a felezéseket ezért általában egy általános árfolyamnövekedés előzi meg, amit még tovább fokozhatott az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése, amellyel konkrétan mint szabályozott kereskedési termékként legitimálták nem csak a bitcoint, hanem cakkumpakk a kriptovaluták piacát. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 11 bitcoin ETF elindításával minden korábbinál egyszerűbbé tette a kriptovaluták vásárlását, a nagyobb befektetők, valamint az alapkezelők legnagyobb örömére. A Reuters szerint ugyanis az amerikai jegybank idén kamatcsökkentések sorozatát hajtja végre, csökkentette a kötvények elérhető hozamát, ezért a befektetők más, kockázatosabb eszközök után kezdtek nézni, mint a bitcoin, így számukra pont kapóra jött a 11 bitcoin ETF.

Mindez pedig fokozott bitcoin-vásárlási kedvet eredményezett, ami egészen 63.000 dollárig lőtte az árfolyamot. Sőt, néhány kriptoszakértő 100-150.000 dollárt is jósolt év végéig a bitcoinnak, most azonban már a 250.000-es érménkénti értéket sem tartják kizártnak. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy hasonló optimizmussal jósolgattak 2021-ben is, mikor úgyszintén 150.000 körül várták a legnagyobb kriptovalutát. Ezt azonban nemhogy elmaradt, de több éves szintre csökkent az értéke – pusztán az előre nem látható piaci és gazdasági állapotokra reagálva, melyeket most sem láthat előre senki. Ezért érdemes óvatosan vásárolni, hiszen bár jó esély van rá, de közel sem garantált a bitcoin-árfolyam még nagyobb kilövellése.

Ezt is olvasd el:

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

×