Akár 2000 darab PS5 játék, vagy több életnyi adat elfér rajta, ezzel a lemez kispadra ülteti a méregdrága 10-20TB-s SSD-ket is, ráadásul szuper tartós.

Gábor János

2024.02.22. – A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem publikációját, amiben egy 1,6 petabit, vagyis 200 terabájt adat tárolására képes lemezről írnak, a TechSpot vette észre. A kutatók forradalmi optikai lemezén elegendő tárhely van, hogy akár 2000 darab PlayStation 5 játék, vagy még annál is több PC játék terpeszkedjen rajta. Jobban meggondolva egy egész család teljes életében keletkező fotók, videók és más adatok is vígan elférhetnek rajta, ráadásul annyira tartósnak ígérik, hogy akár több generációt is kiszolgálhat.

Illusztráció: TechSpot

A tudósok egy lézerrel stimulált, átlátszó, egyenletes fotoreziszt filmet használó 3D-s rögzítési architektúrával növelték meg ugrásszerűen az optikai lemez kapacitását. A lényeg, hogy a lemezen egyetlen mikrométeres távolságra sokszáz réteget zsúfoljanak össze, ugyanolyan vastagságban, akár egy DVD vagy Blu-ray lemezé. Ez óriási áttörés lenne, hiszen a piacon kapható legnagyobb sűrűségű Blu-ray lemez is csak 4 rétegű, kb. 100 GB tárhellyel. A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói ehhez képest tehát azt állítják, hogy az új formátum 100 réteget lenne képes rögzíteni a lemez mindkét oldalán, ami összesen 1,6 petabit, azaz körülbelül 200TB kapacitást jelent.

A szuperfejlett új lemezek nem csak 200 TB adat tárolására képesek, de szuper tartósak is: a tudósok azt állítják, akár 50-100 évig használhatóak maradnak.

A fejlesztők a jelenlegi optikai lemeztechnológiával is el tudnák készíteni az új tárolót, de egyelőre a kanyarban sincs hozzá egy gyors és megfizethető meghajtót. Reméljük ugyanakkor, hogy lesz, mert a 200TB adat egyetlen lemezen történő tárolása teljesen megváltoztatná a játékszabályokat. Ha az emberek képesek lennének 200TB adatot tárolni egyetlen lemezen, arra egész családi adatközpontokat lehetne építeni. Minden bit és byte adatot, minden fényképet és videót, minden adatot, amivel rendelkezünk, tárolhatnánk néhány, vagy akár egyetlen 200 TB-os optikai lemezen.

És ezt láttad már:

Mi az a DLAA és mire jó? – Ezért érdemes ezt választanod a játékokban

×