A Konami dédelgetésében ismét visszatér a legendás Contra sorozat. Most mindenki kipróbálhatja ingyen, hogy tudja, van-e értelme fejest ugrani az akcióba.

2024.02.22. – A Konami talán legikonikusabb címe a run and gun kategóriát megalapozó Contra. Az eredetileg játéktermekbe, zseton ellenében játszható formában megjelent akciójáték azonnal klasszikussá vált, így 1987-es megjelenése után a Konami új irányba terelte. Egy évvel később, 1988-ban a Nintendo otthoni konzoljára, a NES-re is megjelent. S míg ma már a Contra cím legendásnak számít, Európán belül nem volt mindig így. Nálunk eredetileg Gryzor néven futott be a játéktermekbe, míg a NES-es kiadást megmagyarázhatatlan okokból Probotectorként lokalizálták.

contra

Kép forrása: IGN

A 90-es években még egészen ütemesen érkeztek a folytatások, ám a 2000-es években a lendület visszaesett. Ezt egyébként a run and gun műfaj ellaposodásának is köszönhetjük, a játékosoknak egyszerűen más volt az igényük. A legutolsó Contra a Rogue Corps volt 2019-ben, a fogadtatása viszont nem volt kiemelkedő. Steamen például „Vegyes” visszajelzéseket kapott, átlagosan 6/10-es címnek értékelték a felhasználók. Ezek után nem volt meglepő, hogy egy hosszabb hiátusra vonult a széria, most viszont úgy tűnik, hamarosan visszatérhet.

Egy legenda új fejezete

A Konami egy pillanatra sem titkolta, hogy dolgozik egy új Contra epizódon, viszont egészen eddig nem tudtuk, hogy mire lehet majd számítani. Most viszont nemcsak az derülhet ki, hogy milyen köntösbe lesz bújtatva az új Contra, hanem az is, hogy milyen vele játszani. Már tölthető ugyanis a Contra: Operation Galuga próbaverziója, ami első ránézésre méltán idézi a 80-as évek klasszikusát. Új pályákat, új ellenségeket és új játékmechanikákat tartalmaz majd az új rész, amik biztosan több órányi élményt nyújtanak majd a rajongóknak. A játéknak összesen nyolc szintje lesz, valamint több játszható karakter, különböző képességekkel. Sőt, akár 4 játékossal is multizhatunk majd benne egyszerre.

Ami viszont nem biztos, hogy elragadtatja majd a klasszikus szerelmeseit, az az új képi világ. A 2D-s modellekből 3D-s modelleket kreált a WayForward, ez pedig jelen állás szerint inkább „mobiljáték-élményre” hasonlít, mint a régi run and gunra. S mindezt teszi úgy, hogy a játékmenet egyébként egyáltalán nem tűnik rossznak. Ezért is jó, hogy már tölthető ingyen a demo, mert még időben eldöntheti mindenki, hogy bele szeretne-e vágni az új kalandba. A játék Switchen, PC-n, PS-en és Xboxon is elérhető lesz.

Ezt olvastad már?

Már tudjuk, mikor jönnek PS5-re és Switchre ezek az Xbox exkluzív játékok

×