A Crucial eddig is az élen járt a PCIe Gen 5 SSD-k piacán, ám a T705 tovább emelte a tétet. Elképesztő számokkal jelentkezett a cég.

2024.02.21. – Az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a háttértárak. Sokáig csak merevlemezekkel találkozhattunk a gépekben, a 2010-es évek elején azonban ez megváltozott. Egyre több számítógépben bukkantak fel, az akkor még 60-240 GB-os mérettel operáló SSD egységek. Az SSD (Solid State Drive) a hagyományos merevlemez-meghajtók modern alternatívái. Fő előnyei közé tartozik a nagyobb sebesség, az alacsony fogyasztás és a mechanikai hatásokkal szembeni fokozott ellenállóképesség, nem utolsó sorban a sokkal gyorsabb válaszidő. A felhasználók profitálhatnak a gyorsabb rendszer és játék betöltésből, az első időszakban nem véletlenül javasolták, hogy a rendszer kerüljön az SSD-re.

Crucial T705

Crucial T705

A 2010-es évek elején SATA csatlakozóval, 2.5 inches formátumban érkeztek ezek a meghajtók. Ebben leginkább a laptopokba szerelt, 2.5 inches merevlemezekre hajaztak, így valamennyire szabványosnak is tekinthettük őket. Aztán néhány évvel ezelőtt az M.2 csatlakozós példányok is utat törtek maguknak, manapság pedig sokan ezeket választják már a hagyományos kialakítás helyett, hiszen így még a kábelekkel sem kell szenvedni házon belül. Az M.2 NVMe csatlakozós SSD-k elképesztő sebességekre képesek, sok esetben csak az adott PCIe csatlakozó generációja limitálja őket.

Rekord sebességekkel érkezik a Crucial legújabb SSD-je

Manapság a PCIe ötödik generációját tekinthetjük a legfrissebbnek, ám felhasználói vonalon nagy eséllyel még negyedik generációs csatolóval találkozhatunk. High-end gépek, munkaállomások alaplapjain azonban már ott figyel a gyorsabb sebességeket biztosító ötödik generáció, a Crucial pedig számukra kedveskedik a február 20-án leleplezett T705 szériával.

Még a Samsung 990 Pro is kispályásnak számít a Crucial T705 mellett

Még a Samsung 990 Pro is kispályásnak számít a Crucial T705 mellett

Az előd, T700 már több rekordot is megdöntött a megjelenése idején, ám a T705 erre is rátett egy lapáttal. Az SSD BRUTÁLIS, 14500 MB/s sebességgel képes olvasni és közel 13000 MB/s sebességgel írni. Hétköznapi felhasználók talán ki sem tudják használni ezeket az elképesztő sebességeket, ám hatalmas fájlokkal, például nyers videofájlokkal dolgozó PC tulajdonosok már profitálhatnak ebből. Később pedig a Microsoft DirectStorage-nek köszönhetően akár játékok esetében is érdemi előrelépés születhet. Jelen pillanatban csak 13. – 14. generációs Intel és 7000 szériás Ryzen processzorok tulajdonosai tudják kiaknázni az SSD-ket. A legkisebb, 1 TB-os változatért is közel 100 ezer forintot kér el a gyártó, azaz jó ideig csak a maximalisták játékszere lesz T705 széria.

Forrás: Crucial

Ezt láttad már?

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

×