Azonos árért cserében sokkal több FPS sajtolható ki a már piacon lévő, AMD-s egységekből. Az első mérések is erről árulkodnak.

2024.02.17. – Az elmúlt időszakban egyre több handheld, hordozható számítógép érkezik a piacra. Nem titok, hogy a forradalmat a Steam Deck indította el, hiszen hozzáférhető áron, korrekt teljesítményt nyújtott. Már a Valve terméke előtt is találkozhattunk például az AYANEO számítógépeivel, ám a Deck megjelenése óta ugrásszerűen nőtt a friss eszközök száma ebben a szegmensben. Ide sorolhatjuk a Lenovo Legion Go-t, az azóta megjelent, újabb AYANEO eszközöket, de a ROG Ally sem maradhat ki a buliból. Egy azonban közös volt ezekben az eszközökben: mindegyik az AMD valamelyik megoldását használta a burkolat alatt. 

Éppen ezért volt hatalmas hír a 2024 CES-t követően, hogy az MSI kéziPC-je, a Claw szakítana ezekkel a hagyományokkal. Az AMD Ryzen egységei helyett a frissen leleplezett Intel Core Ultra 7/5 vonalra építette a kütyüt a gyártó. A cég azt ígérte, hogy könnyedén legyőzheti a versenytársakat, ám ilyenkor mindig szkeptikusnak kell lennünk. Február közepére megérkeztek az első benchmarkok is, melyek szomorú számokkal szolgálnak az Intel fanatikusoknak.

Az első tesztek alapján az AMD nyeri ezt a kategóriát

Az MSI Claw-t még hivatalosan nem kapni, ám több kínai teszterhez is eljutott már egy-egy példány. A kicsit szerényebb processzorral, az Intel Core 5 Ultra 135H-val felszerelt MSI Claw került megizzasztásra, melynek árcédulája az erősebb ROG Ally modellel egyezik meg. Dollárra pontosan.

MSI CLAW vs ROG ALLY FPS-ek

MSI CLAW vs ROG ALLY FPS-ek

Jól látható, hogy azonos árért cserébe jóval magasabb FPS számokat kapunk, ha az AMD alapokra épülő ROG Ally-t választjuk. A nagyságrendi eltérés hatalmas, százalékban kifejezve 20% és 50% közötti eltéréseket olvashatunk le. Ezt egyrészt köszönthetjük a nyers erőnek, másrészt talán a jobb FSR optimalizációnak is. Ez azonban nem igazán érdekli a játékosokat, hiszen számukra a minél jobb FPS és ennek köszönhetően minél jobb játékélmény lesz majd mérvadó.

Könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő időszakban az Intel még jelentkezik szoftveres javításokkal, ám nehéz lesz behozni az AMD előnyét ebben a kategóriában. Arról nem is beszélve, hogy míg az Intel csak most adta ki ezeket az egységeket, az AMD már talán lassan elkészül a következő generációjával is.

Forrás: Videocardz

Videokártyák terén azonban az Nvidia az úr:

Íme az ultimate videokártya ranglista 2024 februárjában – Minden átalakult

×