A komplett tudományos világ egy olyan tanulmányon röhög, amit egy AI generálta gigantikus patkányfallosszal illusztráltak.


Bódi Dániel

2024.02.16. – A kínai Xinyu Guo, Liang Dong és Dingjun Hao kutatók szerint egészen biztosan nem a méret a lényeg, legalábbis ezt a következtetést vonhatjuk le abból, hogy simán kiadtak a kezeik közül egy olyan tanulmányt, amit egy gigantikus patkányfasszal illusztráltak. Persze a rágcsálópénisz megjelenítése nem öncélú pornográfia: a kutatásban a spermatogoniális őssejtek sejtfunkcióit vizsgálták – magyarán a patkányok ondóját vetették mikroszkóp alá, ami több szempontból is igazán hasznos, csakhogy volt vele egy kis bibi.

Mármint nem az állatok spermájával, hanem a tanulmány illusztrációival: a kutatók ugyanis szemléltető fotóanyag híján a mesterséges intelligenciához fordultak segítségért. Fogták hát a Midjourney AI képalkotót, majd elkezdtek vele olyan képeket generálni, melyekkel a lehető legjobban tudják szemléltetni a tanulmány témáját. Hogy pontosan milyen promptokat használtak, azt sajnos nem tudni, de hogy nem megfelelőeket, az az égbe meredező, szerencsétlen kisállat testénél is jelentősen nagyobb végeredményt elnézve egészen egyértelmű lehet.

Kép: Frontiers

De még ha csak ez lett volna az egyetlen probléma: az AI képgenerátorok (a szöveg alapú testvéreikkel ellentétben) ugyanis hírhedten rosszak a szövegek megjelenítésében, így a képek dugig vannak helyesírási hibákkal is, melyeket a kínai doktorok nem különösebben vettek észre. Sőt, többen arra is rámutattak, hogy a generált képek egyszerűen semmilyen szinten sem felelnek meg a valóságnak, tévesek, és semmilyen formában nem nevezhető tudományos jellegűnek.

Lehet az izgalom, lehet a felületesség, de óriásszerszámmal, helyesírási hibákkal és képzelt belsőségekkel együtt február 13-án „A spermatogoniális őssejtek sejtfunkciói a JAK/STAT jelátviteli útvonallal összefüggésben” címmel sikerült publikálni a tanulmányt a Frontiers tudományos folyóiratban, amit aztán a komplett tudományos szakma körberöhögött – majd közszemlére tett az interneten.

Többen a folyóiratot is kritizálták a beadott anyagok felülvizsgálati rendszere miatt: ha egy ilyen átcsusszant a szakértői értékelésen és a publikálási folyamaton, majd kikerülhetett, akkor vajon még milyen „tanulmányok” lehetnek fent, melyeket még nem vettek észre? A Frontiers minderre reagálva végül két nappal a publikálás után eltüntette a gigantikus patkányfasszal tűzdelt cikket, és bár azt állítják, kivizsgálják az esetet, ez sajnos közel sem fogja megoldani a problémát. A Frontier szabályzata ugyanis engedélyezi az AI generált képek használatát, azok ellenőrzését-helyességét azonban a szerzőkre hárítja. Ellenben a Nature-rel, amely hasonló okokra hivatkozva 2023-ban megtiltotta a mesterséges intelligenciával való illusztrálást.

via – Vice

Ezt is olvasd el:

Ilyen horrorhalált halnánk a Naprendszer többi bolygóján

×