Láthatóan emelkednek az SSD árak 2023 nyarához képest. Érdemes még időben elcsípni a jelenlegi, kellemes árcédulával operáló modelleket, amíg nem késő.

2024.02.15. – 2023-ban igazán kedvező árakat olvashattunk le a NAND és a különféle memóriachipeket tartalmazó komponenseket vizsgálva. Ide vehetjük az SSD-ket, a Pendrive-okat, de a RAM kategóriáról sem érdemes túlságosan megfeledkezni. A DDR5 modulok ára hatalmas zuhant az elmúlt egy év során, lassan már elillan a DDR4 árelőnye, 2025-re szinte már biztosan. Azonban 2023 nyarán egyre több helyről lehetett hallani, hogy bizony az SSD-k árai szépen lassan emelkedésnek indulnak majd. Sokan azonban úgy gondolták, hogy ez továbbra is csak a szokásos, kamu ijesztgetés a gyártók részéről.

Láthatóan emelkednek az SSD árak 2023 nyarához képest.

Láthatóan emelkednek az SSD árak 2023 nyarához képest.

Aztán 2023 őszén már világosan lehetett látni, hogy valóban emelkedésnek indulnak az árak. Már októberben kiderült, hogy a Samsung Electronics jelentős, két számjegyű áremelést lengetett be a chipek kapcsán. Nagy eséllyel a többiek sem fognak finomkodtak a színfalak mögött, hiszen mindössze néhány cég gyárt ilyen komponenseket. A januári jelentések aztán tovább árnyalták a képet. Könnyen előfordulhat, hogy 2024 nyaráig további, két számjegyű emelkedést olvashatunk le az SSD-k árcéduláit figyelgetve. Éppen ezért nem érdemes nagyon kivárni már a vásárlással.

Az egyik legjobb ár-érték arányú SSD-re még most érdemes lecsapni

Egyre több SSD 30 ezer forint felett van már

Egyre több SSD 30 ezer forint felett van már

Ha megnézzük a hazánkban legnépszerűbb SSD-ket, akkor hamar rájöhetünk, hogy a nyáron leolvasható 20-25 ezres árcédulák egyre jobban kilőttek. A Kingston NV2 esetében is hasonló aránnyal kalkulálhatunk, ám itt még sikerült a lélektani 20 ezer környékén maradni. Az árra különösen érzékenyen felhasználók számára pár ezer emelkedés is fájó lehet, így érdemes minél előbb lecsapni erre a modellre, amennyiben költséghatékony, de 1 TB tárhely a cél.

Nem véletlenül vezeti a toplistát a Kingston NV2

Nem véletlenül vezeti a toplistát a Kingston NV2

Jól látható, hogy a házon belüli KC3000 vagy a Samsung 980 és 980 Pro modelljei már 30 ezer forint felett járnak. Igen, bizonyos tulajdonságaiban (sebesség, „garantáltan” írható mennyiség) valóban gyengébb az NV2 ezeknél. Ennek ellenére hétköznapi, teljesen átlagos feladatokra, játszadozásra azonban kiválóan befogható. A legtöbb felhasználó egy átlagos SATA és NVMe SSD között sem tudja megmondani a különbséget, még SSD igényes játékok esetében is csak pár másodperc a betöltési időben mérhető különbség. Amennyiben azonban sokszor mozgatunk hatalmas fájlokat, illetve az SSD-re írható adatmennyiség is kritikus számunkra, akkor érdemes a Kingston KC3000, Samsung 980 vagy 980 Pro modellek közül szemezgetni, ám közel 10 ezer forintos felárral érdemes kalkulálni. A Kingston A400 és NV1 modelljeit azonban érdemes messziről elkerülni.

Az AMD is az alsó kategóriát célozná meg:

Az AMD következő VGA generációja az olcsó kártyákkal szakítana nagyot

×