Eldőlni látszik, hogy a PS exkluzív címek nagyobb intenzitással jelennek meg más platformokra is – erről a Sony atyaúristene árulkodott egy beszélgetésen.

Gábor János

2024.02.15. – A Sony legutóbbi pénzügyi eredményeit ismertető beszámoló után a résztvevők arról kérdezték Hiroki Totokit, a Sony és a PlayStation elnökét, hogy milyen lépésekkel tervezi növelni a nyereséget, ami annak ellenére sem emelkedik, hogy a bruttó bevételek meg egyre jobban állnak. Úgy éli,

a megoldásnak mindenképpen része kell legyen az exkluzív játékok multiplatformos megjelenése.

A VGC beszámolója szerint a cégvezető a first-party játékokról szólva megállapította: azok elsődleges célja korábban kizárólag a PlayStation konzolok népszerűségének növelése volt. „De, ha erős first-party tartalmaink vannak – nemcsak a konzolunkon, hanem más platformokon is, például számítógépen -, akkor egy first-party cím több platformon is növekedhet, és ezen proaktívan szeretnénk dolgozni” – jelentette be Totoki.

Bár a Sony jelenleg is azon van, hogy növelje a PC-re megjelenő first-party játékai számát, ezek csak valamivel a PS5-ös megjelenés után szoktak érkezni. Ezzel ellentétes példa, és ez már a PS-vezér elméletét igazolja, a Helldivers 2, ami nemrég egy napon jelent meg PS5-re és PC-re. Az eredmény a PlayStation Studios eddigi legnagyobb egyidejű Steam-játékos rekordja lett: több felhasználó játszott egyszerre a Helldivers 2-vel PC-n, mint amennyit korábban a Sony olyan nagy presztízsű IP-inek PC portjai értek el, mint a God of War, a Horizon Zero Dawn és a The Last of Us Part I.

Ugyan Totoki egyelőre nem jelentette ki, hogy a Sony még több hasonló premiert tervez, a megjegyzései arra utalnak, hogy a PS fordítani készül az eddig üzletpolitikáján, aminek a jövőben még több PS5 és PC port megjelenés történik majd ugyanazon a napon. Az elnököt jó eséllyel éppen erre az átalakításra vették fel tavaly októberben, az exkluzivitást agresszívebben védelmező Jim Ryan helyett.

A PS legutóbbi sikercímének PC portja egyébként barátságos igényekkel bír:

Hiába brutálisan látványos a Helldivers II, a gépigénye igen szerény

×