A Disney+ is keményen megadóztatná azokat, akik szabályellenes módon másokkal, nem háztartásbeliekkel osztják meg és használják a szolgáltatást.


Bódi Dániel

2024.02.14. – A kapitalizmus egyik legnagyobb rákfenéje az állandó növekedésre való kényszer. Emiatt volt „kénytelen” bevezetni a Netflix is a korábban szimpatikus reklámcélokra használt jelszómegosztás lehetőségének eltörlését, szűrését, majd megadóztatását: a világ legnagyobb streaming szolgáltatása máskülönben nem lett volna képes változatlan dinamikával tovább növelni az előfizetők számát.

Ha a Netflixnek bejött…

Mivel több másik konkurencia is épp mostanság éri el a csúcsot (már, ami a természetes módszerekkel történő előfizetői növekedést illeti), ezért várható volt, hogy az olyan vállalatok is a Netflix útjára lépnek majd, mint amilyen a jelen cikkünk alanya, a Disney. Hiába ugyanis a szinte mindenre kiterjedő médiabirodalom, a legillusztrisabb brandek – mint a Star Wars, vagy a Marvel, az utóbbi időben inkább csökkentek, vagy szerencsésebb esetben stagnáltak a számok, mint ellenkezőleg.

Így esett hát, hogy a Disney február 6-án emailben értesítette a tengerentúli előfizetőit: hamarosan megkezdődik a megosztott profilok szűrése és büntetése. Utóbbi még egy kis pontosításért kiált, a cég nem részletezte, hogy milyen retorziók várnak azokra, akik a barátaikkal, esetleg a külön háztartásban élő családtagokkal megosztott előfizetést használnak, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy valami hasonlóra kell számítani, mint amit a Netflix is sikeresen alkalmaz. Azaz, akinél szabályellenes profilmegosztást észlelnek, azok eldönthetik, hogy a továbbiakban is így használják a Disney+-t – ebben az esetben extra díjat számolnak fel, avagy a potyázók átváltanak inkább egy saját előfizetésre. De ezt még nem tisztázták.

Magyarországon a jelszó-profilmegosztás egyelőre még nem kerül bevezetésre, Amerikában viszont (a Forbes szerint) az új előfizetők már eleve ezekkel a feltételekkel nevezhetnek be a Disney streamingjére, míg a meglévő tagok profiljait március 14-én kezdik átvilágítani. Ezen felháborodni azonban teljes mértékben okafogyott: a szolgáltatás eleve ilyen kitétellel indult – hazánkban is, az ÁSZF-ben világosan leírják, hogy kizárólag egy háztartásban élőkkel oszthatjuk meg a Disney+-előfizetést. Ez magyarul a Disney előfizetői megállapodást részletező oldalán a 3. SZERZŐI JOGI LICENC NYÚJTÁSA ÉS KORLÁTOZÁSA ix., x., valamint xi. pontjainál olvasható:

Kép: Disney+

Ezt is olvasd el:

Erre a 6 imádott Netflix-sorozatra semmiképp se számíts 2024-ben

×