Az elmúlt időszakban ismét emelkedni kezdett az SSD egységek ára. Ezt már előre lehetett tudni, ám, nincs mit tenni, ha most kell SSD-t vásárolni.

2024.02.14. – Manapság már szinte minden számítógépben találhatunk SSD-t. Egykor még méregdrága volt egy kisebb méretű is, mostanra azonban már az 1-2 TB kapacitás is teljesen megfizethető. Az SSD-k működésének elvét és az egyes típusokat már korábban kiveséztük, ám érdemes lehet konkrét modellekre és kategóriákra is leszűkíteni a dolgot. A TechSpot nemzetközi csapata rengeteg háttértárat tesztelt az elmúlt időszakban, így átfogó véleménnyel rendelkeznek a jelenlegi, 2024 eleji felhozatalról. Ráadásul többféle kategóriába is kigyűjtötték a háttértárakat, azaz azok is megtalálhatják a számukra megfelel egységet, akik a leggyorsabbat keresik, de azok is, akik például a Steam Decket szeretnék bővíteni. Az SSD-k nevére kattintva pedig az Árukereső felületén találhatod magad, ahol megnézheted, hogy hol éppen a legolcsóbb az adott SSD.

Nézzük is, hogy mely SSD-k közül érdemes választanunk 2024 elején!

A PCIe 4.0 kimaxolása – Corsair MP600 Pro 

Az első három kategóriát egyértelműen a Corsair és a Crucial viheti haza. A Corsair MP600 Pro közel dupla teljesítményt kínál a versenytársaihoz képest. Nem elképzelhetetlen a 7 GB/s sebesség a használata közben, erről pedig a Phison E18 vezérlő gondolkozik. Több változatban is megtalálható a piacon, ezek leginkább a hűtőbordákban különböznek. A kialakítás nem is kérdés, NVMe M.2. Ebben a kategóriában szintén kiemelhető a Samsung 990 Pro is, ám a firmware hibáknak köszönhetően egy ideig nem volt az ajánlott modellek között.

Ha laptopot bővítenél – Crucial T500

Hordozható gépeknél ügyelnünk kell a megfelelő méretekre, illetve arra is, hogy a gyárilag szabott fogyasztási értékeket sem lépje túl az SSD. Ebben a kategóriában remek választás lehet a Crucial T500-as szériája. Nagyon hosszú írási műveleteknél már kissé belassulhat, de átlagos felhasznál alatt nincs sok párja.

A legjobb SATA SSD – Samsung 870 EVO

SSD

A Samsung 870 EVO már hosszú évek óta velünk van, nem véletlenül. A SATA formátum és csatlakozó adta lehetőségeket kimaxolta, így, ha ebben a kategóriában nézelődünk, kiváló választás lehet. Akár 4 TB-os kapacitással is elérhető, így akkor sincs nagy gond, ha több tárhelyre van szükségünk. A kategóriában szintén érdemes lehet még megnézni az SK Hynix Gold S31-et, ám ennek elérhetősége hazánkban nem a legjobb.

A budget SATA választás – Crucial MX/BX500

A Crucial MX/BX 500 igazán kellemes ár-érték aránnyal rendelkezik. Néhány tulajdonságában lemaradhat a fentebb említett Samsungtól, ám ezt kompenzálja is az árával. Ha a másodlagos gyorsítótára elfogy, akkor képes igencsak belassulni, ám ezzel nem biztos, hogy sokszor találkozunk a mindennapi használat során.

Kicsi masinákba – WD Black SN770M

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hordozható mini PC-k. Ide sorolhatjuk a Steam Decket, a ROG Ally-t vagy épp a Lenovo Legion Go-t is. Ezekben a masinákban a legtöbb esetben 2230-as méretű SSD-t tudunk csak elrejteni, a Western Digital pedig már egy ideje célzottan ekkora méretben is gyártja a WD Black SN770 modelljét.

A PCIe 4.0 budget harcosa – WD Blue SN580

SSD

PCIe 4.0 SSD-t szeretnél, de a Black SN850X teljesítményét és árát már kicsit túlzásnak érzed? Aggodalomra semmi ok, a cég műhelyében készül olcsóbb változat is. Értelemszerűen kicsit lassabb és kevésbé tartós az SN580, de a mindennapi használat során nem ütközöl semmilyen problémába, ha ezt választod. Ebben a kategóriában kikerülhetetlen opció.

Maximalistáknak – Crucial T700

A PCIe 5.0 szépen lassan, de megérkezik a gépekbe. Jelenleg csak a drágább alaplapok és processzorok támogatják, ám a maximalisták nem elégednek meg az olcsóbb modellekkel úgysem. Méregdrága gépbe pedig bizony méregdrága SSD is kerül. A Crucial ebben szeretné kiszolgálni a felhasználókat. A T700 1 és 4 TB közötti kapacitásokban érhető el, sebességeket tekintve pedig egy igazi bestia. Az írási érték 10 GB/s körül alakul, míg olvasni közel 12 GB/s között tud az SSD. Ez bizony már nyers videófájlok esetében is olyan teljesítmény, melyet mindenki megirigyel.

2024 elején tehát a fenti opciókkal érdemes kalkulálni. Szinte mindenki megtalálhatja a számára kedvező árazást és kategóriát. A Budget SATA-tól egészen a PCIe Gen 5.0 szörnyetekig.

Ha CPU-t keresnél, de nem vagy tisztában a jelenlegi erőviszonyokkal:

Íme az ultimate CPU ranglista 2024 februárjában – iGPU forradalom van?

×