A Windows 11 meglehetősen kemény követelményekkel érkezett meg 2021-ben. Úgy tűnik, hogy a Microsoft tovább szigorítja a feltételeket.

2024.02.13. – A Windows 11 2021 szeptemberének végén jelent meg. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hamarosan át is veheti a vezetést a Steam felhasználók gépein. Ez azonban nem mindig volt így. A kezdeti időszakban rengeteg kritika érte a Microsoft munkatársait a rendszer követelményeivel kapcsolatban. Nem véletlenül, hiszen a TPM 2.0 és a Secure Boot funkciók megkövetelése rengeteg, még frissnek számító processzort is a ‘nem támogatott’ listába sorolt. Ide vehetjük az első generációs Ryzen egységeket vagy épp a 7. generációs Intel processzorokat.

Sejthető volt, hogy a felhasználók ilyen-olyan módokon igyekeznek kicselezni az ellenőrző algoritmust. Manapság erre már a legegyszerűbb telepítők is lehetőséget adnak, ám nem várt hatásokkal járhatnak. A Valorant futtatása például nem is lehetséges ezeken a gépeken. Hiába sikerült kicselezni a Windows 11 telepítőjét, a Valorant anti-cheatje jól tudja, hogy nincs TPM 2.0 az adott masinában és nem is hajlandó elindulni. Az elkövetkezendő időszakban egyre többen vethetik be ezt a módszert, sőt, maga a Microsoft is valamilyen szinten hasonló megoldással kísértetezik.

Hardveres szinten ellenőrzi a gépet a Windows 11 ősszel megjelenő változata

Az őszre várható, 24H2 nevet viselő frissítést nem várt fejlesztést hozott magával. A napokban felfedezték, hogy a Windows 11 rendszerbetöltő kódja, csak olyan processzorok esetén hajlandó lefutni, melyek támogatják a POPCNT nevű utasítást. Az első, az utasítást már aktívan használó Intel processzorok a Core szériával jelentek meg, az AMD-nél kicsit előbb, ám sok esetben az alaplapok mégsem támogatták ezt hosszú évekig. Nagy eséllyel ez csak egyike lehet a Windows 11 frissen bevezetett védelmi vonalainak. A Microsoft már korábban kijelentette, hogy fellép a jogosulatlan telepítések ellen, úgy tűnik, hogy az őszi frissítést keretein belül rengeteg, nem támogatott gép is kihullhat. Az ilyen jellegű, hardveres korlátozásokat pedig sok esetben már ki sem lehet cselezni vagy csak rengeteg utánajárást követően.

Forrás: PCFórum

Az iPhone rajongók sem ússzák meg:

Bukhatnak az iPhone tulajok egy hasznos funkciót, hála az EU-nak

×