Úgy fest, egy Steve Jobs által bevezetett iOS-funkciótól kell, hogy lemondjanak az iPhone felhasználók hamarosan, hála az EU-s jogszabály változtatásoknak.

2024.02.13. – Az Apple finoman szólva sem szereti kiengedni a gyeplőt a kezéből. A techóriás készülékei kiemelten zárt rendszeren belül léteznek, bár sokan pont ezt szeretik benne. A minőség és a letisztultság jellemzi őket, ez pedig igaz mindenre, aminek köze van az Apple-höz. Érdekesség, hogy az iOS, illetve iPadOS esetén az Apple kikötötte, hogy minden, külső fejlesztőtől származó böngészőnek ugyanazt a motort (WebKit) kell használnia, mint a Safarinak. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a felhasználói felületet leszámítva a legtöbb böngésző ugyan azon a technológián osztozott. Így van, még a Chrome sem Chromium webmotorral dolgozott iPhone-on, vagy iPad-en.

iPhone

A márciusban hatályba lépő, digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) hatására azonban enged az Apple, és már minden fejlesztő azt a webmotort használhatja majd, amit szeretne. (Ám csak az EU területén!)

Ez viszont komoly változásokat okozhat

Az Apple a változtatásokkal párhuzamosan egy régi, igencsak hasznos funkciót is megszüntet az iOS operációs rendszerében. Ez pedig az úgynevezett progresszív webalkalmazások (PWA) funkció lesz. Egy weboldalt megnyitva, majd a megosztás menüben a főképernyőhöz adva lehetett mobilalkalmazáshoz hasonló ikont létrehozni. Így az adott honlap megjelent a főképernyőn, és ha azt megérintettük, nem a böngészőben nyílt meg mondjuk egy hírportál, hanem hasonlóan, mint egy mobilalkalmazás. – írja a HVG.

Érdekesség, hogy ez a funkció már az iOS 11.3 óta jelen volt a készülékeinkben. Sőt, a 16.4-es frissítés tovább is fejlesztette a PWA-t. Az Apple lehetővé tette, hogy az így elmentett honlapok értesítéseket is küldjenek a felhasználóknak, pont úgy, mint ahogy egy applikáció is tenné.

 

A PWA-szakértő, Maximiliano Firtman arra figyelt fel, hogy az új, DMA-utáni 17.4-es iOS-ből hiányzik a szóban forgó funkció. Eredetileg azt hitte, hogy csak a béta build bugja, ám úgy fest, hogy az Apple teljesen lemondott a PWA támogatásról. Ez azt is jelenti, hogy a PWA-kban tárolt adatok (jelszavak, felhasználónevek, stb.) mind-mind el fognak tűnni. Valamint nagy valószínűséggel a már így elmentett honlapjaink az alapértelmezett böngészőnkbe fognak így küldeni, nem a megszokott módon fognak megnyílni. Ezek a változtatások kizárólag az EU-ban élő iPhone felhasználókat fogja érinteni.

Ezt olvastad már?

Erre a 6 imádott Netflix-sorozatra semmiképp se számíts 2024-ben

×