Az Nvidia kártyákon régóta találatunk RT és Tensor magokat. A cég ezeket használja a DLSS-nél és a többi AI algoritmusnál, mint például az RTX Voice-nál is.

2024.02.13. – Az Nvidia már hosszú évek óta kiemelten kezeli a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ténykedéseket. A saját megoldásaik is erre épülnek, élükön az DLSS-el vagy épp az RTX Video Super Resolution megoldással. Sőt, az RTX Voice is a kártyákon található Tensor magok erejét alkalmazta, hogy a felhasználók számára nagyon kellemes zajszűrést biztosítson. Úgy tűnik azonban, hogy 2024 februárjának közepétől egy teljesen új alkalmazási területet is kiaknázhatnak majd a Nvidia kártyák tulajdonosai, ráadásul teljesen ingyen és bérmentve.

A felhasználók mostantól a játékoktól, videós tartalmaktól teljesen eltérő felhasználási módra is hasznosíthatják a gépükben pihenő egységeket. A Chat with RTX azok számára nyújt alternatívát, akik valamilyen oknál fogna nem bíznak az online elérhető AI chatbotokban. A Chat With RTX teljes mértékben a felhasználó gépén fut, ez jelenti azonban a hátrányát is. A Chat with RTX kizárólag a Geforce RTX 30 és 40 kártyákon fut majd, hiszen az RTX 20 szériás modellek Tensor magjai nem tudnának elegendő és használható teljesítményt nyújtani a chatbot futtatásához.

Már tölthető is az Nvidia Chat with RTX

Az Nvidia február 13-án egy rövidke videó és egy hivatalos weboldal keretein belül ismertette az újdonságot. A szokásos, alapvető chat funkciókon kívül akár YouTube videókban is megpróbál keresni a chatbot, de ha kell, akkor TXT és PDF fájlokkal is megbirkózik. A lokális futtatásnak köszönhetően azonban nem kell aggódni, hogy a chatbotnak átadott, értékes információk egy külsős szerverre kerülnek. A cég szerint ez még csak a kezdet, Demo alkalmazásként hivatkozik a megoldásra.

Az Nvidia chatbotja nem kis méretekkel operál

Az Nvidia chatbotja nem kis méretekkel operál

A Chat With RTX már tölthető is a cég hivatalos weboldaláról, ezt az >ALÁBBI< linkre kattintva érheted el. Az RTX 30 és 40 kártyák meglétén kívül szintén alapfeltétel a Windows 11 operációs rendszer és az is, hogy 535.11 vagy újabb Nvidia driver fusson a gépen. Memóriából is 16 GB-ot ajánl az Nvidia, az alá nem érdemes adni. A Demo mérete közel 35 GB, így a korlátozott kapcsolattal rendelkező felhasználóknak érdemes hosszú letöltési idővel kalkulálni. Az elkövetkezendő napokban biztosan rengeteg alkalmazási formát felfednek majd a közösség tagjai, érdemes lesz figyelgetni a híroldalakat.

Forrás: NVIDIA

Nem olcsó mulatság az AI:

18 millió forintba kerül ez az Nvidia PC, de játszani sem lehet rajta

×