Úgy tűnik, hogy az AI technológiák térhódítása miatt egyes memóriachipek ára igen csak megemelkedik, ami hatással lehet a videokártyák árára is.

2024.02.13. – Kijelenthető, hogy sokkal jobb világot élünk mostanában, mint 1-2 évvel ezelőtt a COVID és a kriptobányászat idején. Akkoriban vagy nem lehetett videokártyát kapni, vagy rettenetesen drágán. Persze mára az árak visszaálltak és néha bizony egész olcsón lehet új VGA-t tenni a gépünkbe. Simán lehet azonban, hogy az erősebb videokártyák piacán ez a helyzet megváltozik, aminek bizony köze van a mesterséges intelligenciák térhódításának.

A Chosun.com szerint ugyanis HBM (High Bandwidth Memory, számítógépes memória interfész) memóriák árai a mesterséges intelligencia (AI) chipgyártók, például az Nvidia és az AMD keresletének megugrására reagálva ugrásszerűen emelkednek. A Yole Group piackutató cég február 8-i jelentése szerint a HBM chipek átlagos eladási ára

idén ötször magasabb volt, mint a hagyományos DRAM memóriachipeké.

Mit jelent ez?

A HBM-chipek népszerűsége azért növekszik, mert az Nvidia grafikus processzorainak (GPU) alapvető összetevői, amelyek olyan AI rendszereket működtetnek, mint az OpenAI vagy a ChatGPT. A Samsung Electronics és az SK Hynix, a dél-koreai chipgyártók, amik a HBM-piac 90%-át uralják, várhatóan profitálnak az AI globális fellendüléséből. A Yole Group előrejelzése szerint a HBM-kínálat 2023 és 2028 között 45%-kal fog növekedni. Ennek ellenére a HBM-árak várhatóan még egy ideig magasak maradnak, tekintettel arra, hogy a HBM-gyártást nehéz a kereslethez igazítani.

A HBM-piac ráadásul túllép a hagyományos ügyfélkörön. Az Intel és az AMD azt tervezi, hogy a HBM-et beépíti a next gen CPU-kba is. A HBM azért is jó technológia, mert nagyobb adatkapacitással és alacsonyabb energiafogyasztással büszkélkedhet, mint a hagyományos DRAM, így ideális a nagy teljesítményt igénylő AI-alkalmazásokhoz. Az Omnia piackutató cég szerint a HBM az idén a DRAM-piac több mint 18%-át fogja kitenni, szemben a tavalyi 9%-kal.

„Jelenleg egyetlen más memóriachip sem tudja helyettesíteni a HBM-et az AI számítási rendszerek területén” – mondta egy iparági bennfentes.

Természetes, hogy a gyártók igyekeznek ebből minél nagyobb hasznot húzni, így bizony az erősebb, AI-rendszerekre is alkalmas videokártyák ára nagyon durván emelkedésnek indulhat. A dolgot talán azért sem lehet megúszni, mert a jövő PC-it már szintén AI-rendszerekkel szeretnék kiegészíteni. A Microsoft a jövőben egy rakás AI-funkciót szeretne beépíteni a Windows operációs rendszerbe, így a felhasználóknak bizony tartania kell a lépést. Vagyis előbb vagy utóbb erősebb hardvereket kell megvennünk, ami nem lesz olcsó. Érdekes világ jöhet a videojátékokban is az AI terjedésével.

Ezt láttad már?

Erre a 6 imádott Netflix-sorozatra semmiképp se számíts 2024-ben

×