A Gigabyte modelljeit több szinten is érintették a videokártyák méreteiből eredeztethető problémák. Úgy tűnik, hogy hallgattak a visszajelzésekre.

2024.02.11. – A „GPU/VGA sag” kifejezés elég gyakran szembe jöhet velünk, ha nemzetközi oldalakon is böngészünk. A sag-et legjobban megereszkedésnek lehetne fordítani ebben a környezetben, mely igazából remekül le is írja a jelenséget. Manapság nem ritkák a 30 centiméteres, sokszor kilóba mérhető videokártyák, melyek bizony megizzaszthatják a PCIe slotokat az alaplapunkon. Hiába a gépházas rögzítés, hiába a fémmel megerősített slot, sajnos hosszútávon még így is okozhat problémát a videokártyák elképesztő mérete és súlya. Nem biztos, hogy ezek az első hetekben, hónapokban jelentkeznek is, ám egyre több tapasztalat azt mutatja, hogy bizony érdemes komolyan vennünk a jelenséget. A GPU sag azonban nem csak kozmetikai hiba, tönkreteheti magát a kártyát is.

A Gigabyte kártyái

A Gigabyte kártyái extrán hajlamosak voltak a PCIe slot körüli törésre, repedésre

2023 nyarán kiderült, hogy a Gigabyte GeForce RTX 30 és 40 szériás videokártyái különösen érzékenyek erre a jelenségre. A hivatalos javítóközpontok is arról számoltak be, hogy a hozzájuk érkező Gigabyte GPU-k száma ijesztően megugrott ezekben a generációkban. Gondolhatnánk, hogy egyszerű szenzációhajhászás a cél ismét, ám az elmúlt időszakban a Gigabyte gyakorlatilag beismerő vallomást tett, hiszen több szinten is átalakította a piacon kapható kártyáit.

Több szinten is megújult a Gigabyte videokártyák felépítése

Természetesen nem csak a Gigabyte kártyáit érintették ezek a jelenségek, ám a kialakításuknak köszönhetően az elsők között jelentkeztek ezek a problémák. Ezt legtöbbször a PCIe csatlakozó környékén figyelték meg a felhasználók, ahogy a fenti képeken is látható.

Szemmel látható a különbség a két Gigabyte kártya között

Szemmel látható a különbség a két Gigabyte kártya között

A Videocardz információi szerint a Gigabyte az elmúlt időszakban új kialakítással látta el a már meglévő RTX 4080 és RTX 4090 egységeit. Természetesen a frissen megjelent Super kártyák is a megújult PCB/NYÁK designt alkalmazzák. Érdemes megfigyelni a PCIe csatlakozó melletti területeket a (régi verziójú) 4080 és a 4080 Super között . A friss kártyákon itt már megerősített a PCB/NYÁK, miközben az előző verziókon egy extra letörést láthattunk. Remélhetőleg ennek köszönhetően megszűnnek a gyártó-specifikus problémák, kevésbé kell aggódniuk a felhasználóknak.

Forrás: RedditTechPowerUPKitGuru

Egyre népszerűbb az AMD:

Egyre többen választják az AMD processzorait – Erős lehet a 2024-es év

×