A gyártó korábban már próbálkozott almás verzióval is. Ezúttal azonban az ünnepnaphoz illő szín és illatvilág jellemzi a CPU pasztát.

2024.02.12. – Azt még a kevés tapasztalattal rendelkező felhasználó is tudják, hogy a processzor és a hűtő közé kötelező a paszta. Sok esetben kicsit túl is van misztifikálva ennek jelentősége, ám az biztos, hogy elengedhetetlen a PC masinák megfelelő működéséhez. Több komponens is használja hővezető rétegként, ám a játékosoknak optimális esetben csak a processzora kerülő pasztával kell foglalkoznia. Miért is kell pasztát használnunk, miért nem elég, ha a hűtőt simán a processzora rakjuk? Szerencsére ez is könnyedén megválaszolható.

A CPU paszta kijavítja az egyenetlenségeket, gátat szabva a levegőnek

A CPU paszta kijavítja az egyenetlenségeket, gátat szabva a levegőnek

A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg. Itt jön képbe a paszta, mely átvállalja magára ezt a hővezető szerepet, így máris jobban hűthető az adott komponens.

Mostantól már eper illatú CPU pasztát is találhatunk a piacon

A gyártóktól nem idegen, hogy különleges megoldásokkal, színezéssel próbálják feldobni a pasztát. Eléggé unalmas iparágról beszélünk, az elmúlt években nem is igazán beszélhetünk átütő eredményekről. Az elismert (pl. Arctic, Noctua) gyártók a saját formuláikat próbálják tökéletesíteni, ám a valóságban ez mindössze pár fokot jelenthet csak, jó esetben. Emellett pedig egyre többen próbálnak eltérni a klasszikus pasztáktól, például Thermal Padek segítségével. A CWTP azonban teljesen új megközelítéssel ruházta fel a legújabb termékét.

Az epres CPU paszta a színével is hódít

Az epres CPU paszta a színével is hódít

A cég korábban már jelentkezett alma illatú pasztával, most pedig a Valentin-nap alkalmából az eperre esett a választásuk. Természetesen a szokásos színezés sem maradhat el, azaz a megszokott kékes-szürkés színvilág helyett kellemes rózsaszín paszta kerülhet a CPU kupakra. Ahogy az almás változat, úgy az epres változat is nagy eséllyel japánban lesz csak fellelhető, pedig szinte biztosra vehető, hogy a nyugati vásárlók is kipróbálnák, már csak a vicc kedvéért is.

Ha az almás változat értékeiből indulunk ki, a hővezetési tényezője még a népszerű a Thermal Grizzly Kryonaut értékénél is jobb, azaz már csak a nyers specifikációi alapján is remek választás lehetne. Főleg annak tükrében, hogy mindössze 2300 forintnak megfelelő helyi valutát kérnek el 4 grammjáért. Ez bizony még egy MX-6-hoz képest is jó ár.  Remélhetőleg a csalogató illatok nem késztetik majd arra a felhasználókat, hogy ne csak a processzor felületére kenjék fel. Erre a gyártó egyébként külön fel is hívja a figyelmet.

Forrás: Tomshardware

Ezt tudja az AMD Ryzen 7 5700X3D – Az olcsó(bb) 3D alternatíva?

×