Hamarosan akár 250 millió helyszín közül adhat ajánlatokat a Google mesterséges intelligenciája, amit a Mapsban kérdezgethetsz természetes beszéddel.

Gábor János

2024.02.09. – Nagyon ráfeküdt az AI-fejlesztésekre a Google, amelynek Maps alkalmazásába hamarosan az egész világon bekerülhet egy zseniális új funkció. A mesterséges intelligencia projektek egyikének köszönhetően felhasználók zárt köre már most hozzáfér a Térkép app azon részéhez, ami a Helyi idegenvezetők leírásai alapján ad választ arra, hogy hol tudsz egyszerre leülni egy nagyobb asztaltársasággal vagy milyen lehetőségeid vannak bizonyos ételekhez hozzájutni – mondjuk, ha ételallergiád van. Ez persze csak két példa a rengeteg szituációból, amiben segítséget nyújt a Google Maps.

Az alkalmazás arra a most már akár számodra is elérhető programra alapoz, amiben különböző jutalmakért (szolgáltatásokhoz való korai hozzáférésért) cserébe lehetsz a lakóhelyed Helyi idegenvezetője. Aki jelentkezik erre az önkéntes alapú pozícióra, az véleményeket ír, fotókat oszt meg, kérdésekre válaszol, sőt, eddig a Mapson meg nem jelenített helyeket tehet fel szó szerint a térképre. A szolgáltatás lényege az, hogy a segítségével könnyebben lehessen új helyeket megtalálni, ráadásul úgy, hogy

a felhasználók természetes beszédben – vagyis nem gépelve – kérhetnek segítséget a Google Mapstól.

A továbbfejlesztett, Térképre optimalizált nyelvi modell 250 millió helyszín között képes kereséseket indítani, és a felhasználóknak adott információkat kifejezetten a helyismerettel rendelkező, ott élő Helyi idegenvezetőkre alapozza. A generatív AI közben magáról a felhasználóról is tanul: igyekszik kiismerni az ízlését és igényeit, hogy aztán annak megfelelő találatokat dobjon ki a kérésére.

A Google Maps vadonatúj szolgáltatása idővel nyilván globálisan célozza majd meg a usereket, viszont egyelőre csak az Egyesült Államok bizonyos területein elérhető. Egyértelmű viszont, hogy a cél az egész világ, hiszen, ahogy fentebb írtuk, bárkinek elérhető a Helyi idegenvezető program, amelyen az egész alapul.

Nagy iramban jön fel az AI piacon a Google:

Hátast dobsz: félelmetesen realisztikus videókat készít a Google AI-ja

×