Nem hagyják sokáig kétségek között az Xbox vezérei a játékosokat – már csak párat kell aludni, amíg elárulják mi lesz multiplatformos és mi nem.

Gábor János

2024.02.06. – A Microsoft a jövő héten osztja meg a részleteket „az Xbox jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről”, miután a hírek szerint a vállalat úgy döntött, több játékát is kiadja rivális platformokra. A múlt hétvégén több forrás egybehangzóan állította, hogy a Bethesda Starfieldje és hamarosan megjelenő Indiana Jones and the Great Circle című játéka PS5-re is megjelenhet – a korábban pletykált Hi-Fi Rush és Sea of Thieves portok mellett, amelyek a Sony konzolján kívül Nintendo Switch-re is érkezhetnek. Később felmerült, írta a VGC, hogy a Gears of War franchise ugyancsak felkerülhet a PlayStation Store-ba.

Phil Spencer az Xbox egyik korábbi eseményén. Forrás: Xbox

Az új stratégiáról szóló spekulációk egyre erősödnek, amit végül nem hagyott szó nélkül a Microsoft játékokért felelős vezetője. Phil Spencer Xbox atyaúristen hétfőn adott ki közleményt, amiben egyértelműen megerősítette a rajongók felé, hogy valóban sokat mérlegelnek és nagy változások állnak küszöbön. Minderről a jövő hétre ígért bővebb tájékoztatást.

„Meghallgatunk és meg is hallunk titeket. Jövő hétre tervezünk egy üzleti tájékoztató eseményt – alig várjuk, hogy további részleteket osszunk meg veletek az Xbox jövőjéről szóló elképzeléseinkről. Maradjatok velünk”

– írta az X-en Spencer. Ha a találgatások – amelyekre az Xbox ezek szerint nagyon gyorsan reagálni akar – igaznak bizonyulnak, akkor jelentős változások jönnek a Microsoft játékstratégiájában. A legnagyobb címeket (hacsak nem voltak már a felvásárlásuk előtt multiplatformos játékok, mint a Minecraft vagy a The Elder Scrolls Online) korábban megtartották kizárólagosan Xbox konzolokra. Később lazítottak és az összes first-party játék egyből kijött PC-re, de ez sem szipkázott el túl sok gamert a konkurenciától, mert Nintendo Switchből kétszer, PlayStation 5-ből pedig háromszor annyi példányt adtak el tavaly, mint Series X|S-ből. Nem lenne tehát meglepő döntés, ha a vállalat többé nem ignorálná a nyilvánvalót és úgy döntene, sokkal jobban akar keresni a szoftvereivel, mint eddig. Ehhez multiplatformos megjelenéseket kell prezentálni, mert az újgenerációs konzolok eladásában minden jel szerint jóvátehetlenül lemaradt, ami nem kedvez a drágán kifejlesztett, de így csak túlságosan limitált közönséghez eljutó címek sikerének.

Még konkrétabban itt soroltuk fel, hogy a bennfentes hírek szerint milyen Xbox exkluzívok jönnek más platformokra:

Ez is eljött: ekkor érkezhet PS5-re a Starfield és több nagy Xbox exkluzív

×