A kék fény több szinten is kihatással lehet a felhasználókra. Nem véletlen, hogy a külsős megoldások mellett a Windows is rendelkezik szemkímélő funkcióval.

2024.02.05. – Manapság sajnos elkerülhetetlen, hogy az ember ne kerüljön valamilyen mesterséges megjelenítő elé. Különösen télen nehéz ez, amikor a nap későn kel és már a kora délutáni órákban nyugszik. Legyen szó monitorról, tévéről vagy épp telefonról, rengeteg ártalmas kék fény jut el így az ember retinájába. Ilyen-olyan módon lehet ennek mennyiségét csökkenteni, sőt, az esetek jelentős részében bizony kifejezetten ajánlott is. Sokan azonban nem is tudják, hogy a legtöbb operációs rendszerben szoftveres megoldások is léteznek, nem kell azonnal méregdrága megoldásokkal próbálkoznunk.

Mi a probléma a kék fénnyel?

A kék fény okozta problémákat egyértelműen biológiai okokra vezethetjük vissza. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a különböző hullámhosszú  fénynek biológiai hatásai vannak szervezetünkre. Az UV-fény például a vitaminok előállításában vesz részt. Az erős, különösen a kék fénynek való érintettség a hormonháztartás működésébe szólhat bele. A szervezet hormonjai szabályozzák a közérzetet, valamint a cirkadián ritmust. A nap során, természetes körülmények között a kék fény mennyisége viszonylag nagy, este pedig jelentősen alacsonyabb.

Akik túl sokat ülnek monitorok, képernyők előtt és ennek köszönhetően az átlagnál többet vannak kitéve kék fénynek, gyakran küzdenek alvásproblémákkal. Nem csak az elvalvás ideje lehet több, de az alvás minősége is jelentősen romolhat. Teljes mértékben felborulhat a cirkadián ritmus, melynek köszönhetően éjjel álmatlanabbak, nappal pedig fáradtabbak lehetünk. Ezen kívül pedig a szem irritáltsága sem kihagyható tényező.

A Windows 10 / 11 is rendelkezik beépített megoldással

Az elmúlt évben összegyűjtöttünk már néhány praktikát, mellyel a szemünk egészségén lehet javítani. Sokan azonban hajlamosak megfeledkezni arról, hogy manapság már a modern operációs rendszerek is rendelkeznek hasonló megoldásokkal. Ez alól szerencsére a Windows sem kivétel, mely 2017 óta támogatja az éjjeli módot, melynek segítségével sokat javíthatunk a szemünkbe jutó, káros kék fény mennyiségén. Egészen pontosan a Microsoft a 2017 áprilisában megjelent Creators Update keretein belül implementálta a megoldását a rendszerbe. Angolul Night Light , magyarul Éjszakai fény néven találhatjuk meg.

Nézzük is, hogy milyen módon kapcsolhatjuk be a Windows-ban ezt a funkciót:

  • Első lépés: Jobb klikkelj a tálca Start gombján, majd a  Gépház / Settings lehetőséged választ ki. Alternatív megoldásként lenyomhatod a Windows + X gombokat is, szintén ezekkel a lehetőségekkel találod szemben magad.
  • Második lépés: Válaszd ki a Rendszer / System lehetőséget az előbukkanó Gépház menüben
  • Harmadik lépés: Lépj be a Kijelző / Display menüpontba, majd keresd meg a Night Light / Éjszakai fény menüpontot
  • Negyedik lépés: Két út is állhat előtted. Egyrészt egy kapcsoló segítségével egyszerűen ki-bekapcsolhatod a funkciót, amikor éppen úgy érzed. A másik, talán egy fokkal hasznosabb lehetőség az időzítés. Megadhatod, hogy mikor kapcsoljon Éjszakai üzemmódba a rendszer, majd azt is, hogy hány óra környékén váltson vissza normális fényhatásokra. A konkrét időpont helyett a rendszer akár a lakóhelyünk szerinti napnyugtát és napfelkeltét is alapul veheti, mely még tovább javíthatja a felhasználói élményt.
Windows 11 menüpont - Éjszakai fény

Windows 11 menüpont – Éjszakai fény

Az első bekapcsolás után azonnal szemmel látható a különbség, az első időszakban akár túl radikálisnak is tűnnek. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az ember szeme hamar hozzászokik a megváltozott viszonyokhoz. Az Éjszakai fény funkciónak köszönhetően jóval kevesebb kék fény jut a retinába, mely könnyebb és nem utolsó sorban mélyebb alvás lehetőségével kecsegtet. Érdemes lehet a telefonunk menüjében is megkeresni ezt az opciót, a legtöbb modern gyártó már erre is nyújt lehetőséget. Apple telefonokon is csak néhány pillanat a >bekapcsolása<.

Más oldalról is érdemes lehet megközelíteni a témát:

Szokott csípni-fájni a szemed játék közben? – Ez okozza és ezt teheted ellene

 

×