Egy testképzavarokkal foglalkozó kutatócsoport a közösségi médiában közzétett posztok alapján generálta le az AI-kkal a képeket. Zavarba ejtő az eredmény.


Gábor János

2023.07.04. – Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy mennyire negatív hatással lehet a testképre és az étkezési zavarokra a közösségi média. Sok megbocsájthatatlan bűne közül az egyik az, hogy irreális nő- és férfiképet tekint ideálisnak. Ezt a pofára esést az AI-knak köszönhetjük, amelyek kíméletlenül rávilágítottak:

  • míg korunk ideális férfija végletekig kigyúrt, az arca borostás, a mellkasa meg csupasz,
  • addig a tökéletes nő kockáshasú, de dúskeblű és szimmetrikus orrú – ami minimum két plasztikai sebészeti beavatkozást sejtet.

A kutatók a legnagyobb képgeneráló AI-kat, így a Dall-E 2-t, a Stable Diffusiont és a Midjourneyt kérték arra, hogy mutassa meg, milyen a tökéletes női és férfi alkat, illetve tökéletes férfi és női arc 2023-ban – szigorúan a közösségi média bejegyzések alapján. Íme a legdurvább ábrázolás a háromból.

Ez lenne a tökéletes test:

Ez pedig a tökéletes arc:

Összegzésképpen a tudósok azt találták, hogy a lekért képek (a fentieknél jóval több van) 40 százalékának semmi köze a valósághoz, vagyis természetellenes testtípust tükröz – főleg a férfiideál esetében. Azt is megállapították, hogy még mindig a szőke a nyerő, hiszen az AI-illusztrációk 37 százalékán ezzel a hajszínnel szerepeltek a csajok.

Érdekességképpen: a kutatás rámutatott, hogy a tökéletesség keresése közben az AI-k aránytalan és irreális formájú testrészekkel hoztak létre, kifejezetten szexuális töltetű képeket. Ez egyértelműen jelzi, hogy a közösségi médiában megjelent gyakoriság alapján a mesterséges intelligenciák ezt tekintették elterjedtnek és ideálisnak.

És ebből vajon mit szűrnek majd le:

Gratulálunk: ráengedtek egy mesterséges intelligenciát a Dark Webre

×