Zoochosis című új, ultrarealisztikus és ultragusztustalan állatkerti horrorjáték garantáltan nem lesz az állatvédők kedvence.


Bódi Dániel

2024.02.02. – Bár magyar fordításban sosem jelent meg John W. Campbell Jr. ‘Who Goes There?’ című horrornovellája, az egészen biztos, hogy a műfajért kicsit is rajongók ismerik a sztoriját, ha máshonnan nem, de John Carpenter 1982-es horrorfilm klasszikusából, a The Thingből (magyarul A dolog) egészen biztosan. Ha még nem láttad, akkor a SkyShowtime-on bármikor pótolhatod a kötelezőt, érdemes, mert nem csak a története érdekes, de a különösen gusztustalan emberszörnyei még máig képesek beindítani az ember aztán apadhatatlan hányingerét.

A The Thing természetesen azonnal kult-klasszikussá emelkedett, 2002-ben egy fantasztikus játékfolytatást is kapott, valamint olyan más játékokra is hatással volt, mint a Resident Evil-széria, a Dead Space-sorozat, valamint még sok-sok más horrorjáték mellett a mai cikkünk alanyára, az egészen frissen bejelentett

Zoochosisra.

A játékfejlesztésben viszonylag újnak számító Clapperheads stúdió égisze alatt formálódó Zoochosis koncepciójában hasonló, mint Campbell és Carpenter alkotásai, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem az Antarktikán felállított kutatóbázisokban kell túlélni az emberekből átalakuló gusztustalanságokat, hanem egy állatkertben az önmagukból gyakorta szó szerint kiforduló állatszörnyeket. De nem csak a groteszk átalakulásokban vélhetünk felfedezni párhuzamot: ahogyan a The Thingben, úgy a Zoochosisban sem tudhatjuk előre, hogy melyik állat fog éjszaka rémmé változni, melyeket egy Alien-filmek inspirálta ismeretélen parazita fertőz meg.

Bár a roppant rémisztő szörnyek könnyen elvihetik a fókuszt, de a nagy csavar csak a transzformáció után jön: a fertőzött állatokat ugyanis kellő megfigyeléssel meg tudjuk menteni, amennyiben előállhatunk egy talán-talán működő orvossággal. Szóval a Zoochosis nem csak szörnyeiben egy furcsaság, hanem játékmenetében is, hiszen egyszerre egy Carpenteres horror és egy kraftolós állatkerti gondozó szimulátor, ahol nem kizárólag a túlélésé a főszerep. Ilyet még nem igazán láttunk, szóval akár jól is elsülhet a dolog (lel). Amit pedig a szörnyek dizájnja mellett még érdemes kiemelni, hogy iszonyatosan, ultrarealisztikusan látványos lesz, ami egy egészen új szintre elemi a horrorélményt.

Üröm az örömben, hogy a Zoochosis egyelőre csak PC-re – Steamre – jön, megjelenési dátum viszont még nincs, ahogyan az árát sem ismerjük. Cserébe azonban ingyen játszhatjuk a fejlesztők korábbi játékát, a két epizódra bontott Sparky Marky-t, amiben egy életre kelt óriási gyerekjátékot kell előbb túlélnünk, majd mindenféle rejtvény megfejtésével deaktiválnunk.

Ezt is olvasd el:

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

×